Τη δημιουργία νέας ομάδας στην ιταλική βουλή από αντιφρονούντες κεντροδεξιούς βουλευτές ανακοίνωσε ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
Τη δημιουργία νέας ομάδας στην ιταλική βουλή από αντιφρονούντες κεντροδεξιούς βουλευτές ανακοίνωσε ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
Σύμφωνα με τον Τσικίτο, η ομάδα αυτή απαρτίζεται από 12 βουλευτές, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 26 μέλη.
Απόψε, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να συνεδριάσουν και οι «αντάρτες» γερουσιαστές, οι οποίοι συσπειρώνονται γύρω από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο και να προχωρήσουν στην σύσταση δικής τους αυτόνομης ομάδας.
Ο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μετονομάστηκε πρόσφατα ξανά σε Φόρτσα Ιτάλια, δήλωσε νωρίτερα ότι η ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς ήταν αναπόφευκτη σημειώνοντας πάντως πως οι γέφυρες δεν έχουν ακόμη καταστραφεί οριστικά.
Μετά την συνάντησή του με τους «αντιφρονούντες», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα ίσως έχει μια ακόμη συνομιλία με τον Μπερλουσκόνι σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Κύριο αίτημα των διαφωνούντων της κεντροδεξιάς είναι να πάψουν οι δικαστικές υποθέσεις του Μπερλουσκόνι να προσκόπτουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και να δοθεί η έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και της ανάπτυξης καθώς και της ανεργίας, αλλά και στην προετοιμασία της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας κατά μέρος τους ακραίους τόνους.
Κέρδισε την ψήοφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Λέτα
Κέρδισε τελικώς την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Γερουσίας η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, μετά την στροφή 180 μοιρών του ηγέτη της Κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παρείχε τελικώς στήριξη στην κυβέρνηση.
Λίγο πριν από το τέλος της ψηφοφορίας στην Άνω Βουλή της Ιταλίας, η κυβέρνηση είχε περισσότερες από 230 θετικές ψήφους σε σύνολο 321 γερουσιαστών, πολύ περισσότερες όσων χρειαζόταν για να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.
Η ίδια η ψηφοφορία δεν είχε το στοιχείο της αγωνίας, καθώς ο κ. Μπερλουσκόνι, αποδεχόμενος την αδυναμία του να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, λόγω των αποσκιρτήσεων από το κόμμα του, «Λαός της Ελευθερίας», παραιτήθηκε από την προσπάθειά του να την ανατρέψει και δήλωσε ότι θα την στήριζε.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή η Κεντροαριστερά διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, οπότε δεν είχε ανάγκη τη στήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ