Κόσμος
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2003 15:50

Πληθαίνουν οι φωνές κατά ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ

Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες και ο νομπελίστας συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου είναι οι πρώτοι που έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα μανιφέστο «Για την Ειρήνη, κατά του Πολέμου», με το οποίο καταγγέλλεται «η απειλή ενός επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ» και η προσφυγή στους «προληπτικούς πολέμους».

Το μανιφέστο, που δημοσιεύεται σήμερα στην ημερήσια εφημερίδα Ντιάριο ντε Νοτίσιας της Λισαβόνας, τάσσεται εναντίον μιας «ανάμειξης της Πορτογαλίας στην προετοιμασία στρατιωτικών ενεργειών εναντίον τρίτης χώρας χωρίς... τη σαφή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στη Βρετανία επικεφαλής του αντιπολεμικού ρεύματος έχουν τεθεί η Αγγλικανική αλλά και η Καθολική Εκκλησία που με τα κηρύγματά της προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας σύρραξης.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς, πνευματικός ηγέτης των 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών ανά τον κόσμο, προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας εσπευσμένης στρατιωτικής δράσης κατά του Σαντάμ.

Ο Ουίλιαμς, έχει στο πλευρό του τον τιμημένο με το Νόμπελ Ειρήνης νοτιοαφρικανό αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος επέκρινε τον Τόνι Μπλερ για την αμέριστη υποστήριξή του προς τις ΗΠΑ.

Κατά του πολέμου στο Ιράκ τάχθηκε σήμερα και ο ηγέτης της κυριότερης σιιτικής οργάνωσης που αντιτίθεται στο καθεστώς του Σαντάμ, ο αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ-Χάκιμ.