Κόσμος
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 16:55

Ισπανία: Άρχισε η δίκη πρώην στελέχους της Κεντροδεξιάς για διαφθορά

Άρχισε την Τετάρτη η δίκη πρώην σημαίνοντος στελέχους του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση διαφθοράς στην Ισπανία.

Η δίκη του Κάρλος Φάμπρα, πρώην σημαίνοντος στελέχους του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος υπήρξε ένας ισχυρός τοπικός αιρετός αξιωματούχος της περιφέρειας της Βαλένθια, άρχισε την Τετάρτη, έπειτα από περίπου δέκα χρόνια ερευνών, σε ένα σκάνδαλο το οποίο έγινε σύμβολο των υποθέσεων διαφθοράς στην Ισπανία.

Ο Κάρλος Φάμπρα κινδυνεύει με 13 χρόνια κάθειρξης για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Φορώντας τα αιώνια μαύρα γυαλιά του, ο κ. Φάμπρα αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση κατά την άφιξή του στο επαρχιακό δικαστήριο της Καστεγιόν, στην περιφέρεια της Βαλένθια.

Ο πολιτικός δικάζεται επίσης για τέσσερα φορολογικά αδικήματα, για τα οποία η εισαγγελία ζητεί να του επιβληθεί πρόστιμο 1,9 εκατ. ευρώ καθώς και να καταβάλει αποζημίωση στην εφορία περίπου 700.000 ευρώ.

Η δίκη αρχίζει ενώ στο Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επικρατεί ένταση, λόγω της υπόθεσης του πρώην ταμία του κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, ο οποίος ήταν φίλος του πρωθυπουργού και βρίσκεται στη φυλακή για υπόθεση διακίνησης και διαχείρισης μαύρου χρήματος από μεγαλοεργολάβους το οποίο κατέληγε στα κομματικά ταμεία ή, σύμφωνα με μαρτυρίες, στις τσέπες στελεχών της Κεντροδεξιάς.