Πολιτική
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 13:13

«Η Δικαιοσύνη να αφεθεί να επιτελέσει το έργο της»

Στην ανάγκη να δοθεί χρόνος στη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της αναφέρθηκαν  τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρώτα σχόλιά τους για την απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου.

Στην ανάγκη να δοθεί χρόνος στη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της αναφέρθηκαν  τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρώτα σχόλιά τους για την απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου.

Επί του παρόντος οι πάντες τελούν εν αναμονή της απογευματινής κατάθεσης του Ν. Μιχαλολιάκου και της απόφασης των δικαστικών αρχών αν θα αφεθεί ελεύθερος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ζήτησε η Δικαιοσύνη να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σε ένα πρώτο του σχόλιο δήλωσε ότι «η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται» και  τάχθηκε κατά της «ποδοσφαιρικής λογικής "ποιος έχασε, ποιος κέρδισε"» διερωτώμενος χαρακτηριστικά αν «βιαζόμαστε λίγο;».

Από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πως πιστεύει ότι «θα κινηθεί πέρα και έξω από σκοπιμότητες». Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να δοθεί ιδεολογική, πολιτική και ηθική μάχη για να «εξαρθρωθεί το ναζιστικό εξάμβλωμα».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σημείωσε στην τηλεόραση του «Σκάι» ότι δε γνωρίζει ακόμη το σκεπτικό της απόφασης», αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «το ότι είναι ελεύθεροι οι τρεις βουλευτές δε σημαίνει ότι είναι και αθώοι».

«Αν ήταν να τους αφήσουν ελεύθερους, προς τι αυτό το σόου με τις χειροπέδες;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης, για να προσθέσει ότι «η πολιτική - επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση, πάσχει...».

«Κανένας δεν πρέπει να βιάζεται, διότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δικαστική κρίση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για τις εξελίξεις στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και αναφερόμενος στην απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, η οποία μόλις αρχίζει να ερευνάται, είναι «στην πρώτη, πρώιμη φάση της».

Τον σεβασμό του στο έργο της Δικαιοσύνης εξέφρασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. «Θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της, αλλά θα σεβαστούμε παράλληλα και το Σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση, «αλλά και από τους διάφορους “παράγοντες”, τους παρακυβερνητικούς, να σταματήσουν να εμπλέκονται στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real τόνισε ότι «το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της δικαιοσύνης», διευκρινίζοντας ότι «η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων».

«Ερωτηματικά» δημιουργεί σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα η απόφαση για τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. «Το ΚΚΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιμένει στην ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών εργατών κ.α. αυτού του ναζιστικού μορφώματος» , ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Περισσός. «Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο δικαστικό-νομικό ζήτημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο λαός να πρωτοστατήσει για την απομόνωσή της.

Τι λένε νομικοί κύκλοι για τη μη προφυλάκιση

Νομικοί κύκλοι, που σχολίασαν την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων, επισημαίνουν πως το γεγονός ότι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν προφυλακίστηκαν σημαίνει ότι τα στοιχεία σε βάρος τους δεν ήταν επαρκή για να κριθούν προφυλακιστέοι.

Επικαλούμενοι τον νόμο, υποστηρίζουν ακόμη ότι για να κριθεί κάποιος κατηγορούμενος προσωρινά κρατούμενος, πρέπει να είναι ύποπτος φυγής και ικανός για διάπραξη νέων αδικημάτων. Όπως επισημαίνουν, αφενός ήδη τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου οπότε δεν μπορούν να διαφύγουν από τη χώρα, αφετέρου, επειδή είναι εν ενεργεία βουλευτές θα ήταν πολύ δύσκολο να διαπράξουν νέα αδικήματα.

Ωστόσο, η δικαστική έρευνα είναι ακόμη στην αρχή. Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι ανακριτές θα ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση, ενώ εάν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, προκύψουν νέα αδικήματα, τότε οι κατηγορούμενοι θα κληθούν σε συμπληρωματική απολογία.

Τον λόγο μετά θα έχει το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα κρίνει εάν θα παραπεμφθούν να δικαστούν ή όχι.

Πάντως, όπως έχει ξαναγράψει το naftemporiki.gr, δεν αποκλείεται η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή. 

newsroom naftemporiki.gr