Κόσμος
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 22:36

Ιταλία: Δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς ο Λέτα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς. Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογέ την ώρα που εντείνονται οι φήμες για διάσπαση της κεντροδεξιάς.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Λέτα συνεχίζει να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται εκ νέου απόψε με στενούς του συνεργάτες προσπαθώντας να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανταρσία και απόσχιση των στελεχών του που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση στη θέση της.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε επιστολή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τempi χαρακτηρίζει «αφερέγγυα πρόσωπα» τον πρωθυπουργό Λέτα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

«Έπρεπε να καταλάβουν πως την στιγμή που αποφάσισαν να μην θέσουν θέμα σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της κεντροδεξιάς, κατέστρεφαν ένα καίριας σημασίας στοιχείο της αξιοπιστίας τους, υπονόμευαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε ο Μπερλουσκόνι. «Πώς μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος κάποιος ο οποίος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελεύθερη πολιτική δράση του κύριου κυβερνητικού εταίρου του;».

«Έστω κι αν ξέρω πόσο ρίσκο αναλαμβάνω, αποφάσισα να θέσω τέλος στην κυβέρνηση Λέτα», είπε ο Μπερλουσκόνι.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση.

Ήδη ακούγεται η ονομασία «Νέα Ιταλία» για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν την μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, να αναλαμβάνει σύντομα την ηγεσία των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος που μετονομάστηκε εκ νέου Φόρτσα Ιτάλια.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ζητεί ο γραμματέας του κόμματος του Μπερλουσκόνι

«Πιστεύω ότι αύριο η κεντροδεξιά πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (σ.σ. συνεργασίας υπό τον κεντροαριστερό Πρωθυπουργό) Λέτα» δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος του Μπερλουσκόνι Αντζελίνο Αλφάνο, διαφοροποιούμενος από τον Καβαλιέρε.

Από χθες πάντως πληροφορίες ανέφεραν πως περί τους 20 γερουσιαστές της Κεντροδεξιάς ήταν πιθανό να αποχωρήσουν από την παράταξη εάν ο ηγέτης της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιμείνει στην απόφασή του να διαλύσει την κυβερνητική συμμαχία με την Κεντροαριστερά και το Κέντρο.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές ομάδες και ομαδούλες», είπε ο Αλφάνο. 

Ο Αλφάνο είχε νωρίτερα συνεργασία επί τρεις ώρες με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στη συνέχεια μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις υπό παραίτηση κεντροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης συμμαχίας, ενώ συναντήθηκε και με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Ο κεντροαριστερός υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Ντάριο Φραντσεσκίνι, επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» αύριο Τετάρτη.

Ο Λέτα ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αφότου ο Μπερλουσκόνι έδωσε εντολή στους προερχόμενους από το κόμμα του υπουργούς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος σε αύξηση του ΦΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ