Πολιτιστικά
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 10:50

Ιταλική κωμωδία με αυτοσαρκαστική διάθεση

Τιμώντας την κωμωδία της γειτονικής μας χώρας με την προβολή τεσσάρων ταινιών αντιπροσωπευτικών του είδους, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά τη νέα κινηματογραφική σεζόν.

Τοποθετώντας τον χαρακτήρα των ηρώων της στο μικροσκόπιο και αναδεικνύοντας όχι μόνο τις αρετές αλλά και τα ελαττώματά του,  αναζητώντας την αλήθεια και το κρυμμένο ηθικό  ανάστημα, η ιταλική κωμωδία μάς «επισκέπτεται» σε μια εποχή, που το γέλιο είναι τόσο αναγκαίο, όσο και ο προβληματισμός. 

Τιμώντας την κωμωδία της γειτονικής μας χώρας με την προβολή τεσσάρων ταινιών αντιπροσωπευτικών του είδους, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά τη νέα κινηματογραφική σεζόν με το αφιέρωμα με τίτλο «Ιταλική κωμωδία: μοναδική και ανεπανάληπτη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Μπροστά σε έναν «σκληρό» καθρέφτη

Γεμάτη από αυτοσαρκαστική διάθεση και ανατρεπτική πρόθεση, πασπαλισμένη συχνά με ένα πικρόχολο χιούμορ, η ιταλική κωμωδία καταφέρνει να κρατά την ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, καταγράφοντας τα κοινά ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά σημεία  του μέσου Ιταλού και τις αντιφάσεις της ιταλικής κοινωνίας. Με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, διακωμωδεί ήθη, νοοτροπίες και συμπεριφορές, βάζοντας μπροστά στο πρόσωπο της ιταλικής κοινωνίας έναν πολύ «σκληρό» καθρέφτη, που δείχνει μόνο την αλήθεια. Και κάπου εκεί, δίπλα στις φάρσες, παραμονεύει η γελοιότητα της ύπαρξης και μια κωμική διάσταση που γεννιέται από τον πόνο, ενώ πίσω από το γέλιο κρύβεται μια πίκρα για τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις ανάπηρες επιθυμίες.

Μια περιπετειώδης προσπέραση

Στην ασπρόμαυρη ταινία του 1962, «Ο φανφαρόνος / Il sorpasso» (105΄), σε σκηνοθεσία του Ντίνο Ρίζι,  τον Δεκαπενταύγουστο, στην έρημη Ρώμη, ένας  40χρονος συναντά έναν ντροπαλό νεαρό και τον παρασύρει σε μια απρόσμενη περιπλάνηση. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που μια ατυχής προσπέραση τους βγάζει από τον δρόμο…

Θύμα μιας καθόλου μυστικής ψήφου

Η ταινία του 1972, «Μίμης ο σιδεράς / Mimi metallurgico ferito nell’ onore» (108΄), της σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας Λίνα Βερτμίλερ, μας μεταφέρει στη Σικελία, όπου ο ανθρακωρύχος Καρμέλο «Μίμης» Μαρντοκέο ψηφίζει τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι τον εκλεκτό της Μαφίας, θεωρώντας ότι η ψήφος είναι μυστική. Όμως, δεν είναι καθόλου έτσι και, τότε, αρχίζει ο εφιάλτης του.

Στο άγριο κυνήγι μιας αποζημίωσης

H μιζέρια συνυπάρχει με τον κυνισμό και την απληστία στην ταινία του 1976, «Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί / Brutti, sporchi e cattivi» (115΄), του Ετόρε Σκόλα, στην οποία μία πολυμελής οικογένεια από τη Νότιο Ιταλία ζει σε μια παράγκα, στα όρια της εξαθλίωσης, κάτω από την τυραννία του δεσποτικού πατριάρχη της, με μοναδικό της στόχο να του κλέψει την ασφαλιστική αποζημίωση, που του έχει χαρίσει το χαμένο του μάτι.

Ζεστός παράνομος καφές

Ένας άνεργος που πουλά παράνομα ζεστό καφέ στα τρένα της γραμμής της Νάπολης είναι ο ήρωας της ταινίας του 1980, «Καφέ εξπρές / Café express» (100΄), σε σκηνοθεσία του Νάνι Λόι. Καταφέρνοντας να μην έχει πληρώσει κανένα από τα αμέτρητα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί, μπαίνει στο στόχαστρο τριών επιθεωρητών, που  αναλαμβάνουν την αποστολή να τον πιάσουν επ’ αυτοφώρω.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου
18.30: «Καφέ εξπρές»
21.00: «Ο φανφαρόνος»

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου
18.30: «Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί»
21.00: «Μίμης ο σιδεράς»

Σάββατο 5 Οκτωβρίου
18.30: «Μίμης ο σιδεράς» 
21.00: «Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί»

Κυριακή 6 Οκτωβρίου
18.30: «Ο φανφαρόνος» 
21.00: «Καφέ εξπρές»

Πληροφορίες
Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, αίθουσα: Τάκης Κανελλόπουλος: Αποθήκη Α΄ - Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 508398.

naftemporiki.gr