Πολιτική
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 18:46

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για τα Sprider Stores

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Sprider Stores κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Sprider Stores κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται σε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες χθες 30 Σεπτέμβρη, με την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας, έγινε προσπάθεια από την διοίκηση σε πολλά υποκαταστήματα, και επιτυχώς σε μερικά, να αφαιρεθούν τα εμπορεύματα από τις αποθήκες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Θέμα: «Λουκέτο και στα Sprider Stores! 800 ακόμα εργαζόμενοι στην ανεργία!»

Η εταιρεία Sprider Stores Α.Ε. ανακοίνωσε χθες την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων της, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο τους 800 περίπου εναπομείναντες εργαζόμενους, ενώ όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι στον αέρα.

Την τελευταία τριετία, η εταιρεία έκλεινε το ένα κατάστημα μετά το άλλο απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους -εντός του α’ εξαμήνου του 2013 έκλεισαν 24 καταστήματα, ενώ από τους 1.500 εργαζόμενους που εργάζονταν συνολικά σε αυτή το 2011, παρέμεναν 800 περίπου μέχρι και χθες. Ταυτόχρονα μέσω της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με το εργοδοτικό σωματείο, είχε εξαναγκάσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους να αμείβονται με τους κατώτατους μνημονιακούς μισθούς πείνας των 586 ευρώ. Το εν λόγω σωματείο το οποίο προσεκλήθη και υπέγραψε την παραπάνω Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ήταν παντελώς παράνομο, καθώς συστάθηκε με μέλη τα οποία ήταν στελέχη της διοίκησης της επιχείρησης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία, η εταιρεία όλως αιφνιδιαστικώς και χωρίς καμία έγγραφη προειδοποίηση ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργία της μολονότι οφείλει ήδη δεδουλευμένα τουλάχιστον δύο (2) μηνών, ενώ οι οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμα μεγαλύτερες και φτάνουν μέχρι τους 4 μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, το βράδυ της Δευτέρας (30/9) επιχειρήθηκε, με εντολή της διοίκησης της εταιρείας, η φυγάδευση των εμπορευμάτων από τα καταστήματα. Ως γνωστόν, τα εμπορεύματα των εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη διεκδίκηση από πλευράς των εργαζομένων των οφειλόμενων προς αυτούς (μισθών, ασφαλιστικής κάλυψης, αποζημιώσεων κ.ά.)

Η περίπτωση της Sprider αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που -λόγω μνημονίων- κατεβάζουν ρολά ή φεύγουν στο εξωτερικό οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και αποδεικνύει ότι οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας, εκτινάσσουν στα ύψη την ανεργία, καταβαραθρώνουν τους μισθούς σε επίπεδα πείνας και τελικά οδηγούν στην απόγνωση και την εξαθλίωση τον κόσμο της εργασίας.

Δεδομένου ότι χθες 30 Σεπτέμβρη, με την ανακοίνωση του λουκέτου της εταιρείας, έγινε προσπάθεια από την διοίκηση σε πολλά υποκαταστήματα, και επιτυχώς σε μερικά, να αφαιρεθούν τα εμπορεύματα από τις αποθήκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση και για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της;
  2. Το Υπουργείο στο οποίο εποπτεύει θα παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα της εταιρείας δεν θα «εξαερωθούν» και, ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθοί, ένσημα και αποζημιώσεις) θα καταβληθούν άμεσα ;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει ώστε να σταματήσει η καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από την εν λόγω εταιρεία και να διασφαλιστούν οι μισθοί, η ασφάλιση και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων;