Κόσμος
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 18:46

Λιβύη: «Γενικευμένα τα βασανιστήρια κρατουμένων από ένοπλες ομάδες»

Την γενικευμένη πρακτική των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων σε κέντρα κράτησης της Λιβύης κατήγγειλε την Τρίτη ο ΟΗΕ.

Την γενικευμένη πρακτική των βασανιστηρίων και των κακοποιήσεων στα κέντρα κράτησης της Λιβύης τα οποία διευθύνουν οι ένοπλες ομάδες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 κατήγγειλε την Τρίτη ο ΟΗΕ, σε έκθεσή του.

«Τα βασανιστήρια είναι γενικευμένα και διαπράττονται συχνότερα μετά τη σύλληψη κάποιου και στη διάρκεια των πρώτων ημερών της ανάκρισής του, με στόχο την απόσπαση ομολογίας ή και άλλων πληροφοριών», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη των ένοπλων ομάδων έχουν παραδεχθεί ανοικτά και μάλιστα έχουν προσπαθήσει να δικαιολογήσουν τη σωματική βία που άσκησαν εις βάρος κρατούμενων», πρόσθεσε.

Παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησε το 2012 η Λιβύη για να αναλάβει την ευθύνη για τα σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα, τα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται περίπου 8.000 φυλακισμένοι σε σχέση με την εξέγερση του 2011 παραμένουν στην ουσία υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων που δημιουργήθηκαν στη διάρκειά της.

 «Οι περισσότεροι από τους 8.000 κρατούνται χωρίς δίκη», κατήγγειλε η κ. Σαμντασάνι, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι σε γενικές γραμμές στερούνται πρόσβασης σε δικηγόρους, ενώ δεν μπορούν να δεχθούν ούτε επισκέψεις από την οικογένειά τους.

Από το τέλος του 2011, η Ύπατη Αρμοστεία και την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) έχει επισκεφθεί 30 κέντρα κράτησης στη Λιβύη και έχει καταγράψει 27 περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι πέθαναν υπό κράτηση.

Αιτία θανάτου εμφανίζονται, βάσει των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί, τα βασανιστήρια.

Ο ΟΗΕ έχει λάβει επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλες ύποπτες περιπτώσεις, όμως δεν ήταν σε θέση να διεξαγάγει έρευνα εις βάθος, διευκρίνισε η κ. Σαμντασάνι.

Αντίθετα, ο ΟΗΕ υπογράμμισε στην έκθεσή του ότι παρατήρησε βελτίωση στην μεταχείριση των ανθρώπων που κρατούνται σε κέντρα που διαχειρίζεται η δικαστική αστυνομία.