Κόσμος
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 13:40

ΗΠΑ: Άρχισε η μερική αναστολή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Άρχισε η μερική αναστολή λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά την αδυναμία του Κογκρέσου να συμφωνήσει σε νέο προϋπολογισμό.

Άρχισε η μερική αναστολή των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά την αδυναμία των δύο σωμάτων του Κογκρέσου να συμφωνήσουν σε έναν νέο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων επέμεινε τελικώς στην καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική ασφαλιστική κάλυψη (Obamacare) ώστε να δεχόταν να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο.

Περισσότεροι από 800.000 υπάλληλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν το φάσμα της αναγκαστικής αργίας και άδειας άνευ αποδοχών, χωρίς εγγύηση ότι  θα λάβουν αναδρομικά το εισόδημα το οποίο θα χάσουν.

Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη αναστολή, γεγονός το οποίο οδήγησε και σε πτώση της τιμής του δολαρίου την Τρίτη το πρωί.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια αναστολή η οποία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να κοστίσει μείωση κατά 0,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τρέχον τρίμηνο.

Το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου είχε αρχίσει ήδη να ειδοποιεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν μια συντεταγμένη αναστολή», καθώς τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη πλησίαζαν.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έγραψε στο Twiiter: «Τελικά το έκαναν στ’ αλήθεια. Μία ομάδα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή επέβαλε τελικώς αναστολή λειτουργιών λόγω του Obamacare αντί να αποδεχθούν έναν πραγματικό προϋπολογισμό».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, η πλέον εξέχουσα μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, θα συμφωνούσε στη δημιουργία μιας δικομματικής επιτροπής «ώστε να καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα προς όφελος του αμερικανικού λαού».

«Η Βουλή ψήφισε να μην ανασταλούν οι κυβερνητικές λειτουργίες, ωστόσο ζητούμε και στοιχειώδη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς υπό το Obamacare», συμπλήρωσε ο κ. Μπένερ.

Η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 09:30 ώρα Ουάσιγκτον (16:30 ώρα Ελλάδος) την Τρίτη.

Θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο οι Δημοκρατικοί να κάνουν υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού για την υγεία – η επιτυχία του κ. Ομπάμα στο να εισαγάγει τον συγκεκριμένο νόμο αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ το 2012.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Γερουσία, με ψήφους 54-46, απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο προέβλεπε χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης μονάχα εάν η εφαρμογή της μεταρρύθμισης Ομπάμα καθυστερούσε για ένα χρόνο.

Μεγάλες πρόνοιες του νόμου για την ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη έχουν εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και τίθενται σε εφαρμογή από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, ασχέτως της αναστολής κυβερνητικών λειτουργιών.

Ο κ. Ομπάμα μίλησε σε πανεθνική κλίμακα μέσω της τηλεόρασης ασκώντας κριτική στους Ρεπουμπλικανούς για προσπάθεια «να δώσουν εκ νέου μία μάχη η οποία δόθηκε στις τελευταίες εκλογές».

Η αναστολή λειτουργιών θα έχει «πραγματικότατη επίδραση σε πραγματικούς ανθρώπους και μάλιστα άμεσα», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα «βάλει τρικλοποδιά» στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

«Η ιδέα του να βάζει κανείς σε κίνδυνο την κερδισμένη με θυσίες του αμερικανικού λαού πρόοδο είναι το άκρων άωτον της ανευθυνότητας και δεν πρέπει να συμβεί», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Μετά την ψήφο στη Γερουσία, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς.

«Πρόκειται για μια ρεπουμπλικανική αναστολή, καθαρά και ξάστερα», δήλωσε ο κ. Ρέιντ, χαρακτηρίζοντας τους Ρεπουμπλικανούς «ψευτοπαλληκαράδες».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε πάντως νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη μισθοδοσία του αμερικανικού ένστολου στρατιωτικού προσωπικού.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ενημερώσει από τη Δευτέρα ότι μεγάλο μέρος των πολιτικών του υπαλλήλων θα ενέπιπτε στην άδεια άνευ αποδοχών.

Τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία της Ουάσιγκτον αναμένεται να κλείσουν, οι συντάξεις και τα επιδόματα των βετεράνων θα καθυστερήσουν, ενώ δεν θα εξετάζονται αιτήσεις για βίζα και διαβατήριο.

Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας και οι έλεγχοι τροφίμων, μεταξύ άλλων, θα συνεχιστούν, κρινόμενοι ως απαραίτητοι.

Το φάσμα του ορίου της 17ης Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεπεραστεί το ανώτατο όριο δυνατότητας δανεισμού των ΗΠΑ, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Πρόκειται για το λεγόμενο «ταβάνι χρέους».

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής έχουν ζητήσει σειρά κυβερνητικών υποχωρήσεων σε αντάλλαγμα για να δεχτούν αύξηση του σχετικού ορίου.