Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Μουσείο Μπενάκη συστήνουν τον Thomas Chimes στο ελληνικό κοινό μέσα από την ατομική έκθεση με τίτλο « Εν λευκώ / Into the White».
Σαν μηχανικά μεταφερόμενα «αχειροποίητα» ίχνη, πρόσωπα, τοπία και υπαρξιακές ανησυχίες που αχνοφαίνονται κάτω από το πέπλο μιας αραχνοΰφαντης ομίχλης, βυθίζουν απαλά το μαύρο στην ολότητα του λευκού.
Υλοποιώντας την επιθυμία του μεγάλου ελληνοαμερικανού ζωγράφου Thomas Chimes (1921 - 2009) να εκθέσει έργα του στον τόπο καταγωγής του, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Μουσείο Μπενάκη τον συστήνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μέσα από την ατομική έκθεση με τίτλο Thomas Chimes. Εν λευκώ / Into the White», η οποία παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Πειραιώς.
Υπό την κυριαρχία του άσπρου και του μαύρου
Η έκθεση περιλαμβάνει τα «λευκά έργα», τη σπουδαιότερη, κατά πολλούς, σειρά δημιουργιών του Thomas Chimes, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του στη Philadelphia των ΗΠΑ, όπου και τιμήθηκε το 2007, με μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Philadelphia Museum of Art.
Τα «λευκά έργα» του βασίζονται στην αποκλειστική χρήση του λευκού και του μαύρου χρώματος, σπανίως αναμεμειγμένων με άλλα, ο συνδυασμός των οποίων καταλήγει σε έργα σχεδόν μονοχρωματικά και το αποτέλεσμα μοιάζει με θολή φωτογραφία προσώπων ή τοπίων. Μικρότερα έργα της ίδιας σειράς πραγματεύονται οντολογικά προβλήματα, άλλοτε εύγλωττα, με τη χρήση αποσπασμάτων από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, και άλλοτε ερμητικά μέσα από ελλειπτικά σχήματα.
Σημαδεμένος από τον μύθο του «καταραμένου»
Ο ελληνοαμερικανός ζωγράφος δεύτερης γενιάς, με το ιδιαίτερο στίγμα και τη γραφή του, ξεκίνησε ως συνεχιστής της γνωστής σχολής «παραστατικών ζωγράφων της πόλης». Η φήμη και η αναγνώρισή του οφείλονται, κυρίως, στην αναφορά του στη διανόηση και τα κινήματα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ειδικότερα, η φιγούρα του Alfred Jarry, που ενσάρκωνε το μύθο του «καταραμένου» και σημάδεψε την αλλαγή του 20ού αιώνα, έγινε, κατά μια έννοια, η δεύτερη φύση του, ενώ από το 1980 άρχισε να φιλοτεχνεί τη σειρά των «λευκών έργων».
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - κτήριο οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 3 Οκτωβρίου - 17 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.
naftemporiki.gr