Κόσμος
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 16:56

Μεγάλος συνασπισμός CDU-SPD ή πρόωρες εκλογές;

Μεγάλος συνασπισμός CDU-SPD ή πρόωρες εκλογές είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει το SPD. Οκτώ ημέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία ακόμα παραμένει αβέβαιο με ποιον θα συμμαχήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες.(CDU/CSU).
 

Μεγάλος συνασπισμός CDU-SPD ή πρόωρες εκλογές είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει το SPD. Οκτώ ημέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία ακόμα παραμένει αβέβαιο με ποιον θα συμμαχήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες.(CDU/CSU).

Με πρόωρες εκλογές απειλείται η Γερμανία αναφέρει το Focus. Αν και το SPD σχεδιάζει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το κόμμα της Μέρκελ, η βάση του κόμματος δεν επιθυμεί έναν μεγάλο συνασπισμό. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο μία νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Απρόθυμοι να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση στην οποία το βάρος των Χριστιανοδημοκρατών θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό και εξουθενωτικό είναι προς το παρόν Σοσιαλδημοκράτες(SPD) και Πράσινοι (Die Grünen). Ανεξάρτητα από το ποιος θα συγκυβερνήσει με την Μέρκελ, δεν αναμένονται αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική της απέναντι στις χώρες της κρίσης» επισημαίνει ο Γιάννης Δάρμης, προϊστάμενος υπηρεσίας Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις Βρυξέλλες στο naftemporiki.gr

Το έμπειρο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε διεθνή θέματα υποστηρίζει πως οι Φιλελεύθεροι (FDP) πληρώνουν το τίμημα συνεχών εσωκομματικών συγκρούσεων και της αδυναμίας τους να πείσουν τους εκλογείς για την ανάγκη να συνεχίσουν να υφίστανται ως αυτόνομη πολιτική δύναμη.

 Την προτίμησή τους σε ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εκφράζει το 53 % των πολιτών σύμφωνα με την Welt. H συμμαχία μεταξύ CDU/CSU με τους Πράσινους συγκεντρώνει το 31, 3 % στις προτιμήσεις του κόσμου. Μόλις το 0,9 % των Γερμανών προτιμούν συνασπισμό SPD,  Πράσινων (Die Grünen) και της Αριστεράς (Linke). Η εφημερίδα αναφέρει πως η Μέρκελ έχει αποστολή να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση για να μην υπάρξει αστάθεια στην χώρα και στην Ευρώπη.

Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θέτοντας όμως τους δικούς της όρους αναφέρει η Zeit. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα προκύψει αυτόματα. Χρειάζονται συζητήσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια μεταξύ των δύο πλευρών. Η διαδικασία μπορεί να πάρει καιρό επισημαίνει στο σχόλιο της.                       

«Tο Βερολίνο με φρέσκια την εντολή είναι απαραίτητο να χαράξει έγκαιρα την στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο. Το πώς το CDU και το SPD βλέπουν την όλη πορεία της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα θέματα της τραπεζικής ενοποίησης δεν διαφέρει πολύ από τα όσα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα. Τώρα, εάν οι εκλογές αποτελέσουν αφετηρία για μετασχηματισμό, αριστερό ή δεξιό του SPD, είναι νωρίς να το πούμε. Αυτό ίσως είναι και το πιο ενδιαφέρον» τονίζει ο Δρ. Α. Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο naftemporiki.gr.

«Μακριά από μονοσήμαντες εμμονές οφείλουν όλοι οι εταίροι να δεσμευτούν σε ένα οδικό χάρτη που θα διασφαλίσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την βιωσιμότητα του τραπεζικού της συστήματος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια γενναία κι ειλικρινή συζήτηση για τις θεμελιώδεις Συνθήκες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσθέτει ο Δρ.Κελέμης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις διερευνητικές επαφές με τους Χριστιανοδημοκράτες αναφέρει το Stern. Στην βάση του SPD όμως, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με ένα μεγάλο συνασπισμό. Δεν θέλουν να πάθουν ότι και Φιλελεύθεροι που έμειναν εκτός Βουλής στις φετινές εκλογές. Δεν επιθυμούν απλώς τον ρόλο ενός επαγγελματικού εταίρου.

 «Ώρα για διαπραγματεύσεις» αναφέρει στο σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η χάραξη πολιτικής της Γερμανίας για τη διαχείριση της ευρωκρίσης, ειδικά απέναντι στην Ισπανία και στην Ελλάδα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν ανεξαρτήτως του τελικού σχήματος συνεργασίας. Το κέντρο της Ευρώπης θα συνεχίσει να είναι η Γερμανία. Η Καγκελάριος Μέρκελ θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης» αναφέρει στο naftemporiki.gr ο Χοσέ Ερνάντεθ,  ισπανός δημοσιογράφος freelance.

newsroom naftemporiki.gr