Ψήφο εμπιστοσύνης σχεδιάζει να ζητήσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα με στόχο να δείξει πως η κυβέρνηση του διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη για να συνεχίσει την πορεία της.
Ψήφο εμπιστοσύνης σχεδιάζει να ζητήσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα με στόχο να δείξει πως η κυβέρνηση του διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη για να συνεχίσει την πορεία της.
Σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο μέγαρο Κυρηνάλιο αναζητήθηκαν οι τρόποι εξάλειψης πολιτικής αβεβαιότητας μετά την απόφαση των βουλευτών και γερουσιαστών της κεντροδεξιάς να υπογράψουν «προκαταβολική παραίτηση», την οποία προτίθενται θα υποβάλουν μαζικά μόλις η ειδική επιτροπή της γερουσίας ψηφίσει την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να κρατηθούν σε χωριστά πεδία η υπόθεση του Μπερλουσκόνι και το μέλλον της κυβέρνησης, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα βγουν όλοι χαμένοι», υποστήριξε ο Λέτα.
Ο εκπρόσωπος των βουλευτών της κεντροδεξιάς Ρενάτο Μπρουνέτα εξακολουθεί να δηλώνει πως η Φόρτσα Ιτάλια δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει από τους υπουργούς της να παραιτηθούν και ξεκαθαρίζει πως η ομαδική παραίτηση αφορά μόνον την ιδιότητα του γερουσιαστή.
Την ίδια στιγμή, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Λέτα αποφάσισε να μην εγκρίνει οικονομικά μέτρα που είχε ήδη προγραμματιστεί να προωθήσει, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Αναλυτικότερα, πάρθηκε η απόφαση να μην αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 22%, και να μην δοθεί το «πράσινο φως» για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του ταμείου ανεργίας. Ακόμα, δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τις εναλλακτικές πηγές εσόδων ώστε το έλλειμμα της Ιταλίας να μην υπερβεί όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013.
Ο κεντροαριστερός υφυπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασίνα υποστήριξε πως ο ΦΠΑ θα αυξηθεί με αποκλειστική ευθύνη του κόμματος του Μπερλουσκόνι.
Από την πλευρά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, ο εκπρόσωπος του κόμματος στην γερουσία Ρενάτο Σκιφάνι απάντησε ότι την κυβερνητική κρίση την επιζητούν οι Δημοκρατικοί, διότι κλείνουν κάθε δίοδο ρεαλιστικής πολιτικής επικοινωνίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ