Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει τις Τρωάδες, την πιο δημοφιλή από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει τις Τρωάδες, την πιο δημοφιλή από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Μεγάλα Διονύσια, το 415 π.X. και καθρεφτίζει την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειές της σε κάθε εποχή.
Η σύγχρονη αυτή πρόταση του Θοδωρή Αμπαζή, στην οποία αξιοποιείται η μουσικότητα του λόγου και η δομή της τραγωδίας με τη σύμπραξη τριάντα δύο μουσικών και δεκαπέντε ηθοποιών, παρουσιάζεται εκ νέου στο Ηρώδειο, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Η τραγωδία αυτή περιέχει πλείστα επεισόδια από την άλωση της Τροίας, αλλά και από τις συμφορές που επήλθαν στην οικογένεια του Πριάμου και, κατ’ επέκταση, των Τρώων. Όλες οι σκηνές κινούνται σε αυτόν τον συνειρμό, με βασικό πρόσωπο σύνδεσής τους τη γυναίκα του Πρίαμου και μητέρα του Έκτορα και του Πάρη, την Εκάβη.
Στη «νεκρή ζώνη» μιας κατάκτησης
Μετά την άλωση της Τροίας, οι Έλληνες έβαλαν σε κλήρο τις Τρωαδίτισσες, για να τις μοιραστούν και να τις πάνε στην Ελλάδα. Αυτές είναι μαζεμένες, θρηνώντας μπροστά στις σκηνές τους, και περιμένουν να μάθουν πού θα κληρωθεί η κάθε μία. Στους διαλόγους τους, φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η αγριότητα των ελλήνων κατακτητών του Ιλίου. Βλέποντας αυτές τις πράξεις, ο Ποσειδώνας και η Αθηνά αποφασίζουν να τους φέρουν συμφορές, για να τους τιμωρήσουν.
Οι Τρωάδες δεν απηχούν τον πόλεμο ή την ήττα, αλλά την υπέρβαση παντός ορίου στη διαχείριση κρίσεων εκ μέρους των «διαχειριστών», δηλαδή των νικητών. Η ιστορία αναπτύσσεται στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ μιας κατάκτησης και ενός ολοκληρωτικού αφανισμού και κλείνει με την εξάλειψη της προοπτικής των ηττημένων και την απαρχή της καταστροφής των νικητών και, εντέλει, την έναρξη μιας νέας εποχής που προκαλεί δέος και δεν υπόσχεται τίποτα.
Και οι θεοί αποχώρησαν
«“Πάνω. Σήκωσε το κεφάλι. Όρθωσε τον λαιμό”. Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της Εκάβης στις Τρωάδες του Ευριπίδη» σημειώνει ο Θοδωρής Αμπαζής. «Λόγια που αφυπνίζουν, κινητοποιούν, αυθαδιάζουν, λόγια άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία μας, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία μας. Λόγια που ξεχνάμε ή προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Και αν οι εκάστοτε εξουσιαστές εξολοθρεύουν τις Κασσάνδρες, τις Ανδρομάχες και τους Αστυάνακτές μας, αυτό που δεν μπορούν να εξολοθρεύσουν είναι την Εκάβη μέσα μας. Τη βασίλισσα - παρελθόν μας, που τρέφει τους αγώνες μας και χλευάζει την υποταγή μας.
Τα δεινά των Τρωάδων, αποτέλεσμα του αχαλίνωτου μένους των εξουσιαστών, του πάθους της απόλυτης κυριαρχίας και του φόβου της απώλειάς της, είναι αναγνωρίσιμα στην ιστορία του ανθρώπινου είδους μέχρι σήμερα. Ο Ευριπίδης επιλέγει να μιλήσει για την “επόμενη μέρα” του πολέμου, όταν τα αίσχη δεν καλύπτονται από το πέπλο της σύγκρουσης, όταν τα δεδομένα εξαφανίζονται και όλα είναι πιθανά. Η αποχώρηση των θεών στην αρχή του έργου στερεί την ελπίδα κάποιας “από μηχανής” λυτρωτικής εμφάνισης. “Έργα των ζωντανών”, λοιπόν, που - μόνοι τους πλέον - σηκώνουν το βάρος της ευθύνης των πράξεών τους».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού, σκηνοθεσία - μουσική: Θοδωρής Αμπαζής, σκηνικό - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, χορογραφία - κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, επεξεργασία μουσικού υλικού: Μιχάλης Παπαπέτρου, βοηθοί σκηνοθέτη: Ελεάννα Τσίχλη - Κύνθια Βουκουβαλίδου, βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, βοηθός μουσικού: Μιχάλης Παπαπέτρου. Διανομή: Εκάβη: Άννα Κοκκίνου, Ελένη: Κατερίνα Διδασκάλου, Αθηνά: Κόρα Καρβούνη, Ανδρομάχη: Δανάη Σαριδάκη, Κασσάνδρα: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μενέλαος: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ταλθύβιος: Απόστολος Πελεκάνος, Ποσειδώνας (φωνή): Μιχαήλ Μαρμαρινός. Χορός: Κέλυ Γιακουμάκη, Αναστασία Κατσανεβάκη, Κατερίνα Λάττα, Φιλιώ Λούβαρη, Μαρία Παρασύρη, Ελίνα Ρίζου, Αντιγόνη Φρυδά, συμμετέχει ο Γιώργος Ζυγούρης. Μουσικοί: Δημήτρης Χουντής: (σοπράνο – σαξόφωνο), Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας «Θανάσης Τσιπινάκης», υπεύθυνη ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου. Πρώτα μαντολίνα: Βάγια Ζεππάτου, Φώτης Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ρουσσέας, Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου, Δήμητρα Περδίκη, Δήμητρα Αψόμωτου, δεύτερα μαντολίνα: Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Καζαντζίδη, Παναγιώτα Λουκοπούλου, Ανδριάνα Αγγελοπούλου, Περικλής Σιούντας, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Γιάννης Γιαννόπουλος, μαντόλες: Ελένη Λάππα, Δήμητρα Τουλιάτου, Νικόλας Φωτόπουλος, Αλέξης Ορφανός, κιθάρες: Βασίλης Πουρνιάς, Έλενα Τζουφέτα, Αγγελική Πανίτσα, Κυριάκος Ζαφειρόπουλος, Γαβριέλα Βασιλοπούλου, Ανδρόνικος Καραμπέρης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Στέλλα Μπαλή, Κωνσταντίνος Λοτσάρης, κόντρα μπάσο: Βιλέν Καραπετιάν.
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 35 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 30 ευρώ (Α΄ ζώνη), 25 ευρώ (Β΄ ζώνη), 20 ευρώ (Γ΄ ζώνη), 15 ευρώ (άνω διάζωμα), 10 ευρώ (φοιτητικό – μειωμένο), 5 ευρώ (ανέργων - ΑΜΕΑ). Προπώληση: ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου και ταμεία Ηρωδείου), καταστήματα Public και Παπασωτηρίου, τηλεφωνικά: 210 3272000, ηλεκτρονικά: www.tickethour.com.
naftemporiki.gr