Κόσμος
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2003 07:33

Νέα συνάντηση Χανς Μπλιξ με Ιρακινούς αξιωματούχους

Νέα συνάντηση με υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους θα έχουν το πρωϊ στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, αξιώνοντας από το Ιράκ πληρέστερη συνεργασία για τους ελέγχους του οπλοστασίου του.

Ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις χθεσινές συνομιλίες. Εν των μεταξύ ο Χανς Μπλιξ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποκάλυψη των Ιρακινών αξιωματούχων, ότι εντοπίστηκαν άλλες τέσσερις κενές κεφαλές χημικών πυραύλων, που όπως υποστηρίζουν, είχαν παραληφθεί στην έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο που παρέδωσαν στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην Αθήνα, για να ενημερώσει την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόοδο των επιθεωρήσεων.

H Eλλάδα μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζεται για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, σημειώνει ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στην εφημερίδα «Το Εθνος της Κυριακής». Εάν υπάρξει θέμα πολέμου, αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου, θα πρέπει να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πάντως, όπως αποσαφηνίζει ο υπουργός Αμυνας, σε καμμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ. Ενώ όποια στήριξη δοθεί, θα έχει τον χαρακτήρα παροχής διευκολύνσεων, κυρίως λιμενικών.