Κόσμος
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2003 13:47

«Λογική» η πρόταση των ΗΠΑ για αυτοεξορία του Χουσεΐν λέει ο Στρο

Η αυτοεξορία του Σαντάμ χωρίς καμμία δικαστική δίωξη, μια ιδέα την οποία πρότεινε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, είναι μια ''πολύ λογική πρόταση'', δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

''Πιστεύω ότι είναι μια πολύ λογική πρόταση την οποία πρέπει να εξετάσουμε'', δήλωσε ο Στρο στο ραδιόφωνο του BBC.

''Θα ήταν βεβαίως δύσκολο να δεχθούμε οποιαδήποτε ασυλία προταθεί στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, όπως είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αλλά εάν η εναλλακτική λύση που επιλεγεί είναι ο πόλεμος, πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα καταπιούν το χάπι και θα συμφωνήσουν ότι είναι 'μια δίκαιη λύση''', τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστήριξε χθες την ιδέα να μην ασκηθεί καμία δικαστική δίωξη εναντίον του Σαντάμ και άλλων Ιρακινών αξιωματούχων εάν δεχθούν να εγκαταλείψουν την εξουσία και να ζήσουν στην εξορία.

''Για να αποτραπεί ο πόλεμος προτείνω μέτρα ώστε οι ιρακινοί ηγέτες και οι οικογένειές τους να επωφεληθούν και να ζήσουν εξόριστοι σε μια άλλη χώρα'', δήλωσε ο Ράμσφελντ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC. ''Νομίζω ότι αυτή θα ήταν μια δίκαιη ρύθμιση για να αποτραπεί ο πόλεμος'', πρόσθεσε.

''Εάν, όπως διάβασα, η σαουδαραβική κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να ενθαρρύνει τον Σαντάμ να εγκαταλείψει τη χώρα, τόσο το καλύτερο'', δήλωσε ο Στρο.

Χωρίς να επιβεβαιώσει μια πιθανή πρωτοβουλία των αραβικών χωρών να προτείνουν να ζήσει στην εξορία ο Σαντάμ, ο Στρο τόνισε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με άραβες ηγέτες ''όλοι εξέφρασαν την ελπίδα να επιλυθεί η ιρακινή κρίση με αυτόν τον τρόπο. Και προσπαθούν να στείλουν μηνύματα στον Σαντάμ Χουσεϊν''. ''Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι:θα τους ακούσει έγκαιρα;'', πρόσθεσε ο Στρο.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Στρο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός υπουργός τόνισε ότι στη σύνοδο αυτή, η οποία θα επικεντρωθεί στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, θα αποδείξει ''τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή τρομοκρατία και στα απείθαρχα κράτη''.

''Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι εάν οι τρομοκράτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νευροτοξικά αέρια ή σε άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή ακόμα σε πυρηνικές βόμβες, θα προσπαθήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν'', τόνισε ο Στρο.