Αθλητικά
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 18:48

Μπάσκετ: Αυστηρά τα κριτήρια επιλογής για τις wild cards του Μουντομπάσκετ

Τα κριτήρια επιλογής των τεσσάρων Εθνικών συγκροτημάτων που θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 της Ισπανίας με wild card (κάρτα ελευθέρας), ανακοίνωσε η FIBA.

 

Τα κριτήρια επιλογής των τεσσάρων Εθνικών συγκροτημάτων που θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 της Ισπανίας με wild card (κάρτα ελευθέρας), ανακοίνωσε η FIBA.

Δικαίωμα αίτησης έχουν οι ομοσπονδίες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα των αντίστοιχων ηπείρων και δεν προκρίθηκαν μέσα από αυτά, ενώ καμία ζώνη δεν μπορεί να πάρει περισσότερες από τρεις κάρτες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συμμετοχή της Εθνικής με wild card μόνο εύκολη δεν είναι, αφού προϋπόθεση αποτελεί ένα εγγυημένο υψηλό τηλεοπτικό συμβόλαιο και μια εξίσου υψηλή εγγύηση.

Μια πρώτη λίστα των υποψηφίων για wild card χωρών θα δημιουργηθεί μετά από τη συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου της FIBA στο Μπουένος Άιρες, το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου.

Η FIBA θα ανακοινώσει τις τέσσερις χώρες που θα λάβουν wild card στη συνάντηση του Κεντρικού Γραφείου της στη Βαρκελώνη (1-2/2/2014), ενώ η κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου 2014.

Όπως ανακοίνωσε η παγκόσμια συνομοσπονδία, τα κριτήρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής: 

Αθλητικά κριτήρια: Πόσο δημοφιλές είναι ένα άθλημα στη χώρα, η ποιότητα και τα αποτελέσματα της εθνικής ομάδας και αν έχει φιλοξενήσει ή αν έχει ζητήσει να φιλοξενήσει στο παρελθόν διοργανώσεις της FIBA, η σημασία που θα έχει στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα η παρουσία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η δέσμευση των καλύτερων παικτών της χώρας να αγωνιστούν για την Εθνική 

Οικονομικά κριτήρια: Η συμφωνία με την τηλεόραση, η σημασία της αγοράς της κάθε χώρας για τους χορηγούς της FIBA, η σημασία της χώρας στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA

Διοικητικά κριτήρια: Σύμπλευση με τους κανονισμούς της FIBA, η ποιότητα της δουλειάς της ομοσπονδίας, η στήριξη στην ομοσπονδία από την κυβέρνηση, η συμμετοχή της ομοσπονδίας σε εκδηλώσεις της FIBA ή της αντίστοιχης ζώνης στην οποία ανήκει (επιτροπές, δραστηριότητες κ.α.)