Κόσμος
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 14:27

Ναϊρόμπι: Έρευνες εντός του Ουέστγκεϊτ για σορούς δραστών και θυμάτων

Ομάδες εγκληματολόγων ερευνούν το Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι εν μέσω αβεβαιότητας για το πόσες σοροί  βρίσκονται κάτω από συντρίμμια.

Ομάδες κενυατών και ξένων εγκληματολόγων ερευνούν το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι εν μέσω αβεβαιότητας για το πόσες σοροί θα βρεθούν κάτω από τα συντρίμμια τριών ορόφων, μετά την τετραήμερη κατάληψη και ομηρία εντός του στην οποία προχώρησαν ισλαμιστές ένοπλοι.

Μέχρι στιγμής, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 67.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας έχει δηλώσει ότι δεν αναμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων και θεωρεί ότι οι μόνες σοροί οι οποίες θα ανακαλυφθούν θα είναι εκείνες των δραστών.

Ωστόσο, ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για 61 αγνοούμενους.

Η Κένυα βρίσκεται, εν τω μεταξύ, στην δεύτερη ημέρα του τριήμερου πένθους για τους πολίτες αλλά και για τους στρατιωτικούς οι οποίοι χάθηκαν κατά το τετραήμερο της πολιορκίας.

Η κηδεία της εγκύου Ρουχίλα Αντάτια, γνωστής από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ήταν μία από τις πολλές νεκρώσιμες ακολουθίες οι οποίες έλαβαν χώρα την Πέμπτη.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες εν μέσω αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας στην κενυατική πρωτεύουσα. Στα λεωφορεία, ελεγκτές ελέγχουν τους επιβάτες πριν να τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία με ανιχνευτές μετάλλου.

Ήδη στην αφρικανική χώρα αναπτύσσεται προβληματισμός για την αντιτρομοκρατική στρατηγική των αρχών και αναμένεται άμεση, τουλάχιστον μερική αναθεώρησή της.

Οι ερευνητές της Κένυας έχουν δίπλα τους ήδη, πέρα από αξιωματούχους της Ιντερπόλ, συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τον Καναδά, ερευνώντας για στοιχεία γενετικού υλικού (DNA), δακτυλικά αποτυπώματα και βαλλιστικά στοιχεία.

Η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε αντίποινα για τη δράση του κενυατικού στρατού εναντίον των ανταρτών της στη Σομαλία.

Οι ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ πετώντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας αδιακρίτως κατά εργαζόμενων και καταναλωτών.

Η Αλ Σεμπάμπ ισχυρίζεται επίσης ότι 137 όμηροί της έχασαν τη ζωή τους λόγω χρήσης χημικών αερίων από τις αρχές της Κένυας και βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Η κυβέρνηση της Κένυας αρνήθηκε κάθε χρήση χημικών και κάλεσε τους πολίτες να αγνοήσουν την «προπαγάνδα των τρομοκρατών».

Οι σομαλοί ισλαμιστές συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και επιδιώκουν τη δημιουργία ισλαμικού κράτους επί τη βάσει της σαρία (ισλαμικός νόμος) στη Σομαλία.

Διαθέτουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 7.000 έως 9.000 μαχητές.