Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:44

Ενημερώσεις έκτακτης ανάγκης από το Twitter

Το Twitter, το οποίο ετοιμάζεται για την είσοδό του στο χρηματιστήριο, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα λήψης συναγερμών από κυβερνητικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το Twitter, το οποίο ετοιμάζεται για την είσοδό του στο χρηματιστήριο, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα λήψης συναγερμών από κυβερνητικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι χρήστες θα λαμβάνουν στο smartphone τους τέτοιες ενημερώσεις μέσω της εφαρμογής του Twitter, ή ακόμη και μέσω μηνυμάτων SMS (εάν επιλέξουν να δώσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους) από μία σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών οι οποίες συνεργάζονται με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μεταξύ αυτών βρίσκονται η αμερικανική FEMA (Federal Emergency Management Agency), η υπηρεσία πρόληψης καταστροφών του Τόκιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινά περίπου ένα χρόνο μετά τη «δοκιμασία» του Twitter στο ρόλο μέσου επικοινωνίας υπό αντίξοες συνθήκες φυσικών καταστροφών, όταν ο τυφώνας «Σάντι» έπληξε τις ανατολικές ΗΠΑ. Αποκλεισμένοι πολίτες ζητούσαν βοήθεια και ενημέρωναν για την κατάσταση μέσω του Twitter, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην Ιαπωνία το 2011.

Σε αρχικό στάδιο, το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα, ενώ αναμένεται επέκτασή του και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον Κρεγκ Φιούγκεϊτ, διοικητή της FEMA, η εν λόγω υπηρεσία βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση καταστροφών. «Πλέον έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία- οι κάτοικοι ενημερώνονται για τους κινδύνους σε πραγματικό χρόνο και οι υπηρεσίες βοήθειας λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες πάνω στις συνέπειες μίας καταστροφής» είπε σχετικά.

Ωστόσο, παρά τα σαφή πλεονεκτήματα μιας τέτοιας υπηρεσίας, δεν είναι λίγοι και αυτοί που επισημαίνουν τα πιθανά προβλήματά της: κατά τη διάρκεια του τυφώνα «Σάντι», υπήρχαν φαρσέρ οι οποίοι προκάλεσαν σύγχυση διαδίδοντας φήμες, όπως ότι το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε καλυφθεί από νερά. Επίσης, κατά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη, το Twitter έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ονόματος του Σουνίλ Τριπάθι, ο οποίος εσφαλμένα είχε θεωρηθεί ύποπτος για τις επιθέσεις.