Κοινωνικά δίκτυα τα οποία είναι μπλοκαρισμένα στην υπόλοιπη Κίνα θα είναι ανοιχτά στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Σαγκάης, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post.
Κοινωνικά δίκτυα τα οποία είναι μπλοκαρισμένα στην υπόλοιπη Κίνα θα είναι ανοιχτά στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Σαγκάης, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post.
Το φιλόδοξο σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης ευελπιστεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, και στο πλαίσιο μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου φαίνεται ότι θα ελευθερωθούν το Facebook, το Twitter, αλλά και media τα οποία είναι απαγορευμένα στην υπόλοιπη χώρα.
Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει πως ο στόχος είναι οι ξένοι επισκέπτες να νιώθουν «σαν στο σπίτι τους» στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου- και όπως δήλωσε η μία πηγή, «αν δεν μπορούν να μπουν στο Facebook ή να διαβάσουν τους New York Times, ίσως να αρχίσουν να αναρωτιούνται πόσο διαφορετική είναι στα αλήθεια η ζώνη ελεύθερου εμπορίου από την υπόλοιπη Κίνα».
Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Σαγκάης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία της στις αρχές του Οκτωβρίου, θεωρείται ότι πιθανόν να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Χονγκ Κονγκ, όπου, λόγω του ειδικού καθεστώτος διακυβέρνησης, το Ίντερνετ είναι επίσης ελεύθερο.
Το Facebook και το Twitter είναι μπλοκαρισμένα στην Κίνα από το 2009, μετά από ταραχές που αποδόθηκαν στην επιρροή των κοινωνικών δικτύων, ενώ οι New York Times από τη δημοσίευση άρθρου το 2012 σχετικά με τον πλουτισμό μελών της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο. Επίσης, έχουν μπλοκαριστεί οι ιστοσελίδες του Bloomberg και του BusinessWeek,, λόγω παρεμφερούς δημοσιεύματος για τον Σι Τζινπίνγκ, νυν πρόεδρο της Κίνας. Όσον αφορά στο Twitter, η ευρεία χρήση του από διαδηλωτές κατά τις εξεγέρσεις της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης» το 2011 αποτέλεσε λόγο έντονης ανησυχίας για τις κινεζικές αρχές.
Σύμφωνα με το CNNIC (China Internet Network Information Center), η χώρα έχει 591 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του Ίντερνετ και 460 χρήστες φορητών υπηρεσιών Διαδικτύου. Εάν το «πείραμα» του ανοίγματος των κοινωνικών δικτύων στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου αποδειχθεί επιτυχές, θεωρείται ότι η κινεζική κυβέρνηση ενδεχομένως να επεκτείνει την εν λόγω πολιτική και σε άλλα τμήματα της χώρας.
Παρά τα μέτρα των αρχών, υπάρχει ένας αριθμός χρηστών στην Κίνα που καταφέρνουν να παρακάμπτουν το αποκαλούμενο «Σινικό Firewall» και να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα: σύμφωνα με έρευνα της Global Web Index, από το 2009 ως το 2012, o αριθμός αυτών που χρησιμοποιούν κρυφά το Facebook στην Κίνα αυξήθηκε στα 63 εκατομμύρια από τα οκτώ, ενώ αντίστοιχα για το Twitter ανήλθε στα 35 από τα 12. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν «εγκεκριμένες» κινεζικές υπηρεσίες, όπως το Renren, το Sina, το Weibo και το WeChat, με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.