Πολιτιστικά
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 09:45

Μια φρουτοσαλάτα χωρίς μήλο για τον Αδάμ

Σαν μια ιστορία με αρχή, μέση, αλλά χωρίς τέλος, ο ιδιαίτερος μονόλογος του Μιχαήλ Άνθη, «Φύλλο σιγής», επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Ελιάρτ, από σήμερα,Τετάρτη  25 Σεπτεμβρίου, και για 15 μόνο παραστάσεις, κάθε Τετάρτη, στις 9 το βράδυ.

Αποφασισμένος να βγάλει από πάνω του την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος και να πάρει εκδίκηση γι’ αυτό, ένας ανατρεπτικός Αδάμ κάνει την επανάστασή του και ξαναγράφει την ιστορία των πρωτόπλαστων, χωρίς, όμως, να καταφέρει να αλλάξει τον κακό εαυτό του.

Σαν μια ιστορία με αρχή, μέση, αλλά χωρίς τέλος, ο ιδιαίτερος μονόλογος του Μιχαήλ Άνθη, «Φύλλο σιγής», επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο θέατρο Ελιάρτ, από σήμερα, Τετάρτη  25 Σεπτεμβρίου, και για 15 μόνο παραστάσεις, κάθε Τετάρτη, στις 9 το βράδυ.
Έχοντας αποσπάσει 3 κρατικά θεατρικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου του ΥΠ.ΠΟ., ο Μιχάλης Άνθης ξεδιπλώνει το πολύπλευρο ταλέντο του, υπογράφοντας το κείμενο, τη σκηνοθεσία, τη μουσική,  τα τραγούδια, αλλά και την ερμηνεία αυτής της ξεχωριστής μουσικοθεατρικής παράστασης, που όχι μόνο  προκαλεί, αιφνιδιάζει και προσφέρει απλόχερα το γέλιο, αλλά και προβληματίζει.

Αυθαίρετο με θέα Κόλαση

Σε μια διασκεδαστική ιστορία συγκίνησης, μεταμορφώσεων και αλλεπάλληλων ανατροπών, ο προπάτορας του ανθρώπινου είδους, ο πρωτόπλαστος Αδάμ, ζει στον Παράδεισο όχι με μία, αλλά με δύο θηλυκές υπάρξεις. Η μία, φυσικά, είναι η Εύα. Η άλλη είναι η συνείδησή του. Ο μόνος τρόπος να μην έχει προβλήματα είναι να μένει μακριά και από τις δύο. Και αυτό κάνει.

Και τότε αρχίζουν όλα, αφού - μετά από έντονη λογομαχία με τον Θεό και τον εαυτό του, ή μάλλον, με τον Θεό Εαυτό του -  απορρίπτει τα μήλα Παραδείσου και επιλέγει τις φράουλες και τα σταφύλια. Βάζει το κιθαρόνι του στην πλάτη και το φίδι στην τσέπη και το σκάει από τον Παράδεισο, ξεκινώντας το μεγάλο ταξίδι μέσα στον καθένα.

Μεταλλάσσεται σε Αδαμόπουλο, Αδάμογλου, Αδαμαντινό, Αδαμάκο, Άνταμσον κι ένα σωρό άλλα μεταπτωτικά καθαρματάκια, παίρνοντας, έτσι, την εκδίκησή του, που του φορτώθηκαν όλες οι αμαρτίες του κόσμου, επειδή δοκίμασε από τα οπωροκηπευτικά του Παραδείσου. Στο τέλος, αφού εξαντλεί τον κακό εαυτό του, ξαναγυρίζει στον Παράδεισο, δήθεν μετανιωμένος, για να χτίσει αυθαίρετο με θέα Κόλαση…

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο – σκηνοθεσία – μουσική – τραγούδια - ερμηνεία: Μιχαήλ  Άνθης, σκηνικά - κοστούμια: ομάδα  Inter Nos, φωτογραφία: Δημήτρης Αλεξάνδρου, φώτα: Θανάσης Ρουμελιώτης.

Πληροφορίες
Θέατρο Ελιάρτ: Κωνσταντινουπόλεως 127 - Βοτανικός (Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3477677 και 6970 808764. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ανέργων - φοιτητικό: 15 ευρώ τα δύο άτομα.

naftemporiki.gr