Κόσμος
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 07:12

Παράταση των ελέγχων στο Ιράκ θα ζητήσουν οι επιθεωρητές

Την παράταση του χρόνου των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Εφ'όσον το Ιράκ συνεργάζεται με τρόπο ενεργό, αναμένω να συνεχίσουμε τη διαδικασία των επιθεωρήσεων», δήλωσε χθες από τη Βιέννη ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, ενώ ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, τόνισε ότι η ιρακινή έκθεση στον ΟΗΕ έχει αφήσει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη. Μία πολεμική σύγκρουση δεν ωφελεί τη σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Αντριάν Ναστάσε, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε τις προσπάθειες των επιθεωρητών χρήσιμες και επιτυχείς.

Ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα νομιμοποιεί τον πόλεμο.

«Είναι φανερό ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλίζεται», υπογράμμισε ο Τζωρτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα δειπνήσουν σήμερα στον Λευκό Οίκο και κατά πάσα πιθανότητα θα μιλήσουν και για το θέμα του Ιράκ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 27 του μηνός, όπως ανακοινώθηκε από πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε πως παρ'ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους επιθεωρητές, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται και τα τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να χτυπούν. Σε στρατιωτικό επίπεδο, το Πεντάγωνο έδωσε διαταγή για τη μεταφορά ακόμη 37.000 Αμερικανών στρατιωτών στον Περσικό, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμός στους 100.000 από τις αρχές του έτους.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης σημείωσε χθες νέο ρεκόρ διετίας, αγγίζοντας τα 34,52 δολ. το βαρέλι.