Κόσμος
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 07:29

Γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για την αποτροπή πολέμου στο Ιράκ

Την κοινή εκτίμηση ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα στην κρίση του Ιράκ, πριν την προσφυγή στη βία, εξέφρασαν χθες από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι οποίοι τόνισαν ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές, εάν αυτοί το ζητήσουν.

Το ΝΑΤΟ μετά από θυελλώδη συζήτηση στις Βρυξέλλες, ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την υποστήριξη σε πιθανή αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Γερμανία, θα αναλάβει τον Φεβρουάριο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όπως υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα «Times» το Βερολίνο θα επιχειρήσει να εμποδίσει τον πόλεμο, ζητώντας από τους επιθεωρητές του Οργανισμού να καταθέσουν νέα έκθεση στις 14 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις όμως κατά της πολιτικής Μπους, στο θέμα του Ιράκ, είχαμε και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν έχει αποδείξει ακόμα επαρκώς την ανάγκη μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Οι γερουσιαστές κρίνουν ότι θα ήταν λάθος της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πολεμική σύγκρουση χωρίς την ευρύτατη δυνατή υποστήριξη των συμμάχων και των Ηνωμένων Εθνών και χωρίς τη συναίνεση του αμερικανικού λαού.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Παπανδρέου, συζήτησε για τις εξελίξεις στο Ιράκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γιακίς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι η ελληνική προεδρία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για μια συγκλίνουσα στάση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι η Βαγδάτη δεν παρέχει επαρκείς πληροφορίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο κρυμμένο σε μεγάλες ποσότητες.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, χαρακτήρισε τις επιθεωρήσεις «κακή ταινία» που προβάλλεται για δεύτερη φορά και προειδοποίησε του Ιρακινούς στρατιωτικούς ότι θα βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων ή του λαού τους.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χθες ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, αξίας 3,2 εκατ. δολ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε πάντως, ότι δεν υπάρχει καμμία αναφορά για απώλεια τέτοιου αεροσκάφους.