Κόσμος
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 15:26

Σε απομονωμένο κελί η απεργός πείνας Τολοκονίκοβα των Pussy Riot

Σε κελί απομόνωσης, «χωρίς να πρόκειται για τιμωρία», οδηγήθηκε από τις αρχές του στρατοπέδου εργασίας στο οποίο κρατείται η Ν. Τολοκονίκοβα των Pussy Riot.

Σε κελί απομόνωσης, «χωρίς να πρόκειται για τιμωρία» οδηγήθηκε από τις αρχές του στρατοπέδου εργασίας στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένη η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, φυλακισμένο μέλος της πανκ μπάντας Pussy Riot, ανακοίνωσαν οι αρχές των φυλακών της Ρωσίας την Τρίτη.

Τη Δευτέρα, η νεαρή καλλιτέχνιδα είχε ανακοινώσει ότι άρχιζε απεργία πείνας σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην ποινική αποικία στην οποία κρατείται.

Οι αρχές της φυλακής, ωστόσο, αρνούνται ότι η απομόνωσή της συνιστά τιμωρία.

Η 23χρονη, μαζί με άλλο ένα μέλος του συγκροτήματός της, εκτίουν ποινή δύο ετών επειδή τραγούδησαν μία «πανκ προσευχή» για την απαλλαγή της Ρωσίας από τον πρόεδρό της, Βλάντιμιρ Πούτιν, εντός καθεδρικού ναού της Μόσχας.

Η δίκη και η καταδίκη τους είχαν ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή.

Σε επιστολή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η κ. Τολοκονίκοβα κατάγγελλε ότι δέχεται απειλές από συγκρατούμενές της, καθώς και για εξοντωτικές συνθήκες υποχρεωτικής εργασίας.

Τόνιζε ότι οι κρατούμενες στην ποινική αποικία Νο 14 στη Μορδοβία αντιμετωπίζονται σαν «σκλάβες», εργαζόμενες 17 ώρες την ημέρα για να ράβουν αστυνομικές στολές.

Εάν δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς εργασίας, αντιμετωπίζονται με στέρηση φαγητού, δε τους επιτρέπεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα ή αναγκάζονται να μένουν έξω στο κρύο, σημειώνεται στην επιστολή.

Η 23χρονη δηλώνει ότι όλες οι εκκλήσεις της για βελτίωση των συνθηκών δεν εισακούστηκαν και γι’ αυτό αρχίζει απεργία πείνας και αρνείται να συνεχίσει να λαμβάνει μέρος στην εργασία δουλείας «μέχρι η διεύθυνση να εφαρμόσει το νόμο και να σταματήσει να φέρεται στις κρατούμενες σαν να είναι ζώα».

Οι αρχές των φυλακών ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες δεν εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες ημερησίως.

Εκπρόσωπος των φυλακών σημείωσε ότι η Ν. Τολοκονίκοβα «τοποθετήθηκε σε ένα αποκαλούμενο ασφαλές μέρος εντός της αποικίας. Δεν πρόκειται για κελί της απομόνωσης».

Το γεγονός επιβεβαίωσε η δικηγόρος της κ. Τολοκονίκοβα, Ιρίνα Χρουνόβα, η οποία έκανε επίσης λόγο για «ασφαλές μέρος». Δεν μου είπε τίποτα περί τιμωρίας, συμπλήρωσε η κ. Χρουνόβα.