Κόσμος
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 07:36

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για έναν πόλεμο στο Ιράκ

Διευρύνεται το κύμα των διεθνών αντιδράσεων εναντίον μιας νέας «Καταιγίδας της Ερήμου».

Κίνα και Ρωσία, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, εξέφρασαν χθες την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε χθες ότι όλα τα μέλη του εκφράζουν ομόφωνα τη βούλησή τους να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, κάλεσε τον υπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ να χαμηλώσει τους τόνους σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι η Γαλλία και η Γερμανία απηχούν τις απόψεις της Γηραιάς Ευρώπης.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάϊσερ, τόνισε πως είναι δικαίωμα των δύο χωρών, εάν το επιλέξουν, να μείνουν στο περιθώριο και πρόσθεσε πως Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και ανατολικο-ευρωπαϊκά κράτη θα υποστηρίξουν μια πιθανή επίθεση.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αννα Παλάθιο, δήλωσε χθες ότι η χώρα της θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις ισπανικές βάσεις σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Εκρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Πεκίνο βρίσκεται πολύ κοντά στη θέση που διατύπωσε η Γαλλία.