Κόσμος
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 07:58

Αδικαιολόγητη αυτή τη στιγμή επίθεση κατά του Ιράκ, λέει ο Καναδάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δικαιολογούντο να επιτεθούν τώρα εναντίον του Ιράκ διότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για να ερευνήσουν για όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μπιλ Γκράχαμ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CBC ότι συμφωνεί με τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν τονίσει κατ`επανάληψη ότι ο πόλεμος πρέπει να είναι η τελευταία λύση για τις ΗΠΑ.

«Συμφωνώ με την ανάλυση των Γάλλων και των Γερμανών, ότι σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε έναν πόλεμο», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών. «Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι κανένας πόλεμος δεν θα δικαιολογείτο εάν τα Ηνωμένα Εθνη έκριναν ότι το Ιράκ επιμένει να προσπαθεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Μπιλ Γκράχαμ.

Οι δημοσκοπήσεις στον Καναδά δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται στην ιδέα να υποστηριχθεί μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, χωρίς το «πράσινο φως» εκ μέρους του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Καναδάς παραμένει προσηλωμένος στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει εάν υπάρχουν κάποιες συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να σταλούν καναδικές δυνάμεις στο πλαίσιο μίας μονομερούς αμερικανικής επίθεσης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, η εξάρτηση του Καναδά από τις ΗΠΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στην καναδική ηγεσία, η οποία τελικά θα προσυπογράψει οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Ουάσινγκτον.