Δριμύτατη επίθεση κατά του «παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» εμφανίστηκε ο Πάπας, περιοδεύοντας στη Σαρδηνία.
Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε την Κυριακή μια από τις δριμύτερες επιθέσεις του εναντίον του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος λέγοντας πως δεν μπορεί πλέον να είναι βασισμένο σ' ένα «θεό που ονομάζεται χρήμα», ένα «είδωλο που ορίζει τα πάντα» και κάλεσε τους ανέργους να δώσουν μάχη για την εργασία, λέγοντας πως η ανεργία φέρνει πόνο και στερεί από τον άνθρωπο την αξιοπρέπεια.
Κατά τη συνάντησή του στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας με ανέργους, ανάμεσα στους οποίους ήταν εργάτες ορυχείων που φορούσαν τα κράνη τους και του μίλησαν για την κατάστασή τους, ο Πάπας άφησε κατά μέρος το χειρόγραφο της ομιλίας του και αυτοσχεδίασε για σχεδόν 20 λεπτά.
«Βρήκα πόνο εδώ... Σε κάνει αδύναμο και σου στερεί την ελπίδα», είπε. «Συγχωρήστε με αν χρησιμοποιώ δυνατές λέξεις, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια».
Ο ποντίφικας άφησε κατά μέρος τη χειρόγραφη ομιλία του, αφού άκουσε τον Φραντσέσκο Ματάνα, ένα 45χρονο παντρεμένο πατέρα τριών παιδιών ο οποίος έχασε πριν από τέσσερα χρόνια τη δουλειά του σε μια εταιρεία εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Με τη φωνή του να τρέμει, ο κ. Ματάνα είπε στον Πάπα ότι η ανεργία «καταπιέζει και σε φθείρει ως τα βάθη της ψυχής σου».
Το πλήθος των περίπου 20.000 ανθρώπων, το οποίο είχε συγκεντρωθεί σε μια πλατεία κοντά στο λιμάνι του Κάλιαρι, επευφημούσε τον Φραγκίσκο κάθε φορά που εκείνος μιλούσε για τα δικαιώματα των εργατών και τον προσωπικό όλεθρο που φέρνει η ανεργία.
«Δεν θέλουμε αυτό το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα που μας κάνει τόσο κακό», τόνισε απευθυνόμενος στο πλήθος ο πάπας, ο οποίος αργότερα χοροστάτησε μιας λειτουργίας στην οποία παρέστησαν περίπου 300.000 άνθρωποι έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης. «Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι στο κέντρο του οικονομικού συστήματος, όπως το θέλει ο Θεός, όχι το χρήμα».
Ο κόσμος έχει γίνει ειδωλολάτρης και ο θεός του αποκαλείται χρήμα, πρόσθεσε.
Η ανεργία στη Σαρδηνία υπερβαίνει το 18% του ενεργού πληθυσμού (είναι 12% στην Ιταλία) και φτάνει το 51% μεταξύ των νέων. Ωστόσο ο Πάπας έκανε σαφές πως όσα είπε δεν αφορούν μόνο την τοπική κατάσταση.
«Δεν είναι πρόβλημα της Ιταλίας και της Ευρώπης… Είναι η συνέπεια μιας παγκόσμιας επιλογής, ενός οικονομικού συστήματος το οποίο προξενεί αυτή την τραγωδία, ενός οικονομικού συστήματος που έχει στο κέντρο του ένα είδωλο που αποκαλείται χρήμα», τόνισε ο Φραγκίσκος υπό τις επευφημίες του πλήθους.