Κόσμος
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2003 11:23

Σφοδρές μάχες στα βουνά του νοτίου Αφγανιστάν

Αντιμέτωπες με μία ομάδα περίπου 80 ανταρτών βρίσκονται αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις στα βουνά του νοτίου Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σε μία περιοχή εξαιρετικά δύσβατη και με ευρύ δίκτυο σπηλαίων, όπου καταφεύγουν οι αντάρτες.

Οι μάχες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή από τη Δευτέρα, είναι οι πιο σφοδρές τον τελευταίο χρόνο και έχουν στοιχίσει τη ζωή 18 ανταρτών, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ρότζερ Κινγκ, εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση Μπαγκράμ. Από αφγανικές πηγές έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε και ένας άνδρας των κυβερνητικών δυνάμεων και ένας τραυματίσθηκε.

Ο συνταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ δήλωσε ότι οι αντάρτες είναι πιστοί στον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ και επισήμανε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση εχθρικών δυνάμεων μετά την «Επιχείρηση Ανακόντα», τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Χαλίντ Χαν Ατσακζάϊ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην αφγανική μεθοριακή πόλη Σπιν Μπόλντακ, δήλωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τοποθεσίες στα βουνά, στην περιοχή Αταγκάρ, κοντά στο Σπιν Μπόλντακ. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι βομβαρδιστικά Β-1, μαχητικά F-16 και ελικόπτερα Απάτσι βομβαρδίζουν τις θέσεις των ανταρτών το τελευταίο 12ωρο.

Ο συνταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ δήλωσε ότι η επιχείρηση άρχισε όταν άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων δέχθηκαν πυρά καθώς ερευνούσαν ένα συγκρότημα κοντά στο Σπιν Μπόλντακ. Οι Αμερικανοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά τραυματίζοντας έναν ένοπλο και συλλαμβάνοντας άλλον έναν, ο οποίος και τους έδωσε πληροφορίες για την ομάδα των ανταρτών που βρίσκεται στα βουνά της περιοχής Αταγκάρ.