Με έναν πρωτότυπο, οικονομικό και «πράσινο» τρόπο, ένας αμερικανο-ινδός επιχειρηματίας φιλοδοξεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις και άλλες περιοχές χωρίς υποτυπώδεις υποδομές να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Με έναν πρωτότυπο, οικονομικό και «πράσινο» τρόπο, ένας αμερικανο-ινδός επιχειρηματίας φιλοδοξεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις και άλλες περιοχές χωρίς υποτυπώδεις υποδομές να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Με λιγότερα από 3 δολάρια το μήνα, μια οικογένεια θα μπορεί να καλύπτει για ένα μήνα τις ανάγκες της σε πόσιμο νερό χάρη σε ένα... κουτί.
Τα κουτιά της Sarvajal («νερό για όλους» στα σανσκριτικά) μοιάζουν με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών και λειτουργούν με ενέργεια από τον ήλιο. Βάζοντας μια προπληρωμένη έξυπνη κάρτα, οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων θα συλλέγουν το φιλτραρισμένο νερό, το οποίο προέρχεται από τις πηγές μεγαλύτερων χωριών και πόλεων. Χάρη σε ένα σύστημα αισθητήρων, η εταιρεία θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ποιότητα του νερού και θα παρακολουθεί τη ζήτηση για να ανταποκρίνεται αναλόγως.
Ήδη 35 τέτοια κουτιά έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες περιοχές της Ινδίας, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες άλλα 50 πρόκειται να εγκατασταθούν σε παραγκουπόλεις στο Δελχί, όπου θα τα διαχειρίζονται ντόπιοι επιχειρηματίες με το μοντέλο του franchising.
Το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι εάν οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών θα προτιμούν να αγοράζουν το νερό τους εύκολα και γρήγορα, ακόμη κι αν τους στοιχίζει κάτι παραπάνω σε σχέση με το νερό που προμηθεύονται δωρέαν μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων, διανύοντας ωστόσο μεγάλες αποστάσεις και περιμένοντας σε ουρές για να το εξασφαλίσουν.