Κόσμος
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 07:25

Ο Μπους υπόσχεται ότι θα δώσει στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ

Για την πιθανότητα πολέμου στο Ιράκ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς ο Τζωρτζ Μπους στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, στο Κογκρέσο.

«Το Ιράκ δεν αφοπλίζεται. Αντιθέτως, ο Σαντάμ Χουσεΐν, τα τελευταία 12 χρόνια, κάνει κινήσεις τακτικής, παραβιάζοντας συστηματικά τις αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε : «Δεν θα επιτρέψουμε σε έναν δικτάτορα να κυριαρχεί σε μία ζωτική περιοχή και να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πρόσθεσε, ότι εντός των ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στοιχεία σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ και τη σχέση του με τη διεθνή τρομοκρατία.

«Εάν γίνει πόλεμος με το Ιράκ, θα πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις και την ισχύ των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και θα υπερισχύσουμε».

«Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και τον κερδίζουμε», είπε ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανόρθωσης. «Επειτα από την ύφεση, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τα επιχειρηματικά σκάνδαλα και την πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές, η οικονομία μας ανορθώνεται, όμως η πρόοδός της δεν είναι τόσο γρήγορη και όχι τόσο ρωμαλέα», τόνισε ο Τζωρτζ Μπους. Εθεσε μάλιστα ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του στο εσωτερικό, την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, τις φοροελαφρύνσεις, τη μάχη κατά του AIDS και την καταπολέμηση της βιαιο-τρομοκρατίας.

Στις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ όμως, η Βαγδάτη ζήτησε χθες από την Ουάσινγκτον να δώσει στους επιθεωρητές τις αποδείξεις που ισχυρίζεται πως έχει για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν ευπρόσδεκτο, χωρίς ωστόσο να αποτελεί προϋπόθεση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε τη Βαγδάτη, πως εάν εμποδίσει τη δουλειά των επιθεωρητών, η Μόσχα θα σκληρύνει τη στάση της.