Μόλις έξι δικογραφίες έχουν σχηματιστεί αυτεπάγγελτα για υποθέσεις ρατσιστικής βίας, ενώ σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι ανά την Ελλάδα δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.
Μόλις έξι δικογραφίες έχουν σχηματιστεί αυτεπάγγελτα για υποθέσεις ρατσιστικής βίας.
Σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι ανά την Ελλάδα δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο και στον Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
Ο κ. Αθανασίου απάντησε σε ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη για την τύχη των υποθέσεων που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.
Στο έγγραγο γνωστοποιούνται στοιχεία από έρευνα την οποία διενήργησαν οι υπηρεσίες των Εισαγγελιών Πρωτοδικών που λειτουργούν στις έδρες των Εφετείων (Πειραιά, Χαλκίδας, Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Κοζάνης, Ροδόπης, Χανίων, Ρόδου, Σύρου, Ναυπλίου και Μυτιλήνης).
Ειδικότερα, προκύπτει ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως έξι δικογραφίες, εκ των οποίων η μία μετά από εκπομπή στον τ/σ ΣΚΑΙ και η δεύτερη κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν έξι υποθέσεις ρατσιστικής βίας.
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων επτά δικογραφίες. Η μία εξ αυτών σχηματίστηκε κατόπιν ανάρτησης στο διαδίκτυο καταγγελίας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σχετικά με ξυλοδαρμό εργαζόμενου μετανάστη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης από εργαζόμενο οπαδό της Χρυσής Αυγής.
Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης.
Ο κ. Αθανασίου επικαλείται το άρθρο 26 του Συντάγματος για την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τονίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται θεσμικά ούτε να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ούτε να ζητήσει την παύση αυτών, χωρίς τούτο να αποτελεί ανεπίτρεπτη συνταγματικά καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.
Πηγή: ΑΜΠΕ