Κόσμος
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 20:11

Συρία: Έκκληση για βοήθεια σε πολιορκημένους κατοίκους στη Χομς

Ακτιβιστές έκαναν έκκληση για εκκένωση πολιουρκούμενων συνοικίων της Χομς, όπου χιλιάδες Σύροι ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα.

Χιλιάδες Σύροι, αποκλεισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στην πόλη Χομς, ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, κατήγγειλαν την Τετάρτη ακτιβιστές, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για την εκκένωση των συγκεκριμένων περιοχών.

«Τίποτα και κανείς δεν μπορεί ούτε να μπει ούτε να βγει από τις πολιορκημένες ζώνες», εξήγησε ακτιβιστής ο οποίος δήλωσε ότι ονομάζεται Γιάζαν, ζητώντας την παρέμβαση διεθνών οργανισμών «για να σωθούν τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι».

«Οι περισσότεροι κάτοικοι παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό και οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται στις περιοχές αυτές που πολιορκούνται από τον συριακό στρατό εδώ και 15 μήνες», συμπλήρωσε.

Ο Γιάζαν, ο οποίος δεν αποκάλυψε το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας, είπε ότι οι περισσότεροι από τους πολιορκημένους άνδρες «καταζητούνται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ» και κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι δεν θα συλληφθούν».

Πριν από πέντε ημέρες, το Ισλαμικό Συμβούλιο των ανταρτών της Χομς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο ιμάμης Αμπούλ Χάρετ ζητά βοήθεια. «Καλώ τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή που υφίστανται οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», εξήγησε ο ιμάμης, υποστηρίζοντας ότι μιλάει «εξ ονόματος 500 οικογενειών».

Έτερος ακτιβιστής, ο Αμπούλ Μπιλάλ, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στη Χομς εδώ και ένα χρόνο, είπε ότι «οι άνθρωποι κοντεύουν να τρελαθούν. Δεν υπάρχει ούτε ζάχαρη, ούτε πλιγούρι, ούτε ρύζι… Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μαζική τραγωδία», τόνισε.

Οι ακτιβιστές έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στις συνοικίες, οι οποίες βομβαρδίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση από τον στρατό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο