Περιβάλλον
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 00:04

Αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα τριών μεγάλων αιλουροειδών

Τι κοινό έχει η τίγρη με... τη γάτα σας; Η απάντηση είναι ότι μοιράζονται σχεδόν το 96% των γονιδίων τους, όπως καταδεικνύει η χαρτογράφηση του γονιδιώματος τριών μεγάλων αιλουροειδών.

Τι κοινό έχει η τίγρη με... τη γάτα σας; Η απάντηση είναι ότι μοιράζονται σχεδόν το 96% των γονιδίων τους, όπως καταδεικνύει η χαρτογράφηση του γονιδιώματος τριών μεγάλων αιλουροειδών. Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε τη δομή του DNA της τίγρης, του λιονταριού και της λεοπάρδαλης του χιονιού σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στη διάσωσή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications δείχνουν μεταξύ άλλων ότι τα μεγαλόσωμα αιλουροειδή υπέστησαν γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες τους επέτρεψαν να εξελιχθούν σε σαρκοφάγα. Άλλες μεταλλάξεις επιτρέπουν στις λεοπαρδάλεις να επιβιώνουν και να αναπαράγονται σε μεγάλα υψόμετρα.

Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα στοιχεία που καθιστούν τα αιλουροειδή διαφορετικά μεταξύ τους, οι ερευνητές πήραν αρχικά δείγματα από μια τίγρη της Σιβηρίας, το μεγαλύτερο υποείδος, που φθάνει να ζυγίζει έως και 300 κιλά. Συνέκριναν το γονιδίωμά της με αυτό της τίγρης της Βεγγάλης, του λιονταριού και της λεοπάρδαλης του χιονιού.

Είδαν ότι η οικογένεια των αιλουροειδών διαφέρει ως προς 1.376 γονίδια, τα οποία συνδέονται με τις ισχυρές μυικές ίνες και την πέψη των πρωτεϊνών. Πιστεύουν ότι τα γονίδια αυτά προήλθαν από τον πρώτο κοινό πρόγονο των ειδών αυτών, ο οποίος έζησε πριν από περίπου 11 εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτό καταδεικνύει ότι [τα μεγάλα αιλουροειδή] εξελίχθηκαν για να καλύψουν μια πολύ συγκεκριμένη θέση των σαρκοφάγων στο περιβάλλον, κάτι που υποδηλώνεται από το πλεονέκτημα που παρέχουν αυτά τα γονίδια στο κυνήγι», ανέφερε μιλώντας στο National Geographic ο Τζονγκ Μπακ από το Personal Genomics Institute της Νότιας Κορέας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Πολλά από αυτά τα γονίδια απαντώνται επίσης στις οικόσιτες γάτες. «Όλες οι γάτες είναι ασύγκριτοι θηρευτές και βλέπουμε κάποια από τα γενετικά αίτια», πρόσθεσε ο ίδιος.