Κόσμος
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 11:47

Η Ιαπωνία για την πρόθεση των ΗΠΑ να δώσουν στοιχεία για το Ιράκ στον ΟΗΕ

Η Ιαπωνία, ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, χαιρέτισε σήμερα το σχέδιο της Ουάσινγκτον να παρουσιάσει στον ΟΗΕ αποδεικτικά στοιχεία για το ιρακινό εξοπλιστικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως τρόπο διατήρησης της διεθνούς αλληλεγγύης.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η των ΗΠΑ να παρουσιάσουν στη διεθνή κοινότητα τις αιτίες και τα αποδεικτικά στοιχεία, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια διατήρησης της διεθνούς αλληλεγγύης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Χατσουχίζα Τακασίμα.

«Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή αυτά που θα συμβούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα στις 5 Φεβρουαρίου. Ας δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις ύστερα από αυτές τις πληροφορίες», τόνισε ο Ιάπωνας εκπρόσωπος.

Η Ιαπωνία δεν έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ακόμα εάν θα υποστηρίξει μια επίθεση υπό τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Ασάχι Σιμπούν το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων είναι κατά της επίθεσης. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 62% αντιτίθεται στη «σύμπραξη» της Ιαπωνίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας ελάμβανε απόφαση, περίπου το 50% θα ήταν υπέρ της σύμπραξης αυτής.