Πολιτική
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 18:22

Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει ακόμη ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η έκθεση των κ.κ. Μπλιξ και Ελ Παραντέι αναφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία πρέπει απαραιτήτως να διευκρινίσει το Ιράκ. «Πρόκειται για έργο συγκεκριμένο και όχι γενικό», είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την επικείμενη κατάθεση από την πλευρά των ΗΠΑ συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν τη δράση του Ιράκ στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, «ώστε με αντικειμενικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν διαθέτουμε στοιχεία για σύνδεση της Αλ Κάιντα με το Ιράκ», καθιστώντας ταυτοχρόνως σαφές ότι καμία χώρα της Ε.Ε. δεν δέχεται να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία, θεωρώντας ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης θα αναλάβει πρωτοβουλίες βασισμένες σε αυτές τις θέσεις -στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επισκέψεις στην Τουρκία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε, ωστόσο, ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δράσουν μονομερώς, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από ορισμένες χώρες υπογραμμίζοντας ότι για την Ε.Ε. «είναι σημαντικό να αποφασίσει ο ΟΗΕ». «Εάν έρθει αυτή η στιγμή δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι θα υπάρξει ομοφωνία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.