Πολιτιστικά
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 12:01

«Νύχτες Πρεμιέρας» με Τζέρεμι Άιρονς και Άρι Φόλμαν

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείται από σήμερα έως και τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους «Παλλάς», «Ιντεάλ», «Όπερα 1 & 2», «Δαναός 1 & 2» και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείται από σήμερα έως και τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους «Παλλάς», «Ιντεάλ», «Όπερα 1 & 2», «Δαναός 1 & 2» και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στη 19η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών φιλοξενώντας 206 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, από τις οποίες οι 93 είναι ελληνικές μικρού και μεγάλου μήκους.

Αισιόδοξη έναρξη, βραβευμένη λήξη

Η τελετή έναρξης  θα πραγματοποιηθεί στο Παλλάς στη Βουκουρεστίου με την αισιόδοξη ταινία «Frances Ha», του Νόα Μπάουμπαχ, με την Γκρέτα Γκέργουιγκ στον ρόλο μιας ονειροπαρμένης 27χρονης που προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη.

Η διοργάνωση θα κλείσει με την παρουσία της Αντέλ Εξαρχόπουλος και την προβολή του φιλμ «La Vie d'Adele» του Αμπντελαντίφ Κεσίς,  το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η βασική θεματική που διατρέχει τη φετινή διοργάνωση συνοψίζεται στην «κρυμμένη φράση» που βρίσκεται διακριτικά και στην αφίσα,  και η οποία είναι η  «Memini, ergo sum» («Θυμάμαι, άρα υπάρχω»), παραφράζοντας την φράση του γάλλου φιλόσοφου και μαθηματικού Ρενέ Ντεκάρτ, «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

Πρεμιέρα για 14 ελληνικές ταινίες

Ανάμεσα στις 14 ελληνικές ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες ταινίες των καθιερωμένων, Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο λόγος, για το «Ο εχθρός μου» και το «Λιμουζίνα», αντίστοιχα, υπαρξιακό δράμα με τον Μανώλη Μαυροματάκη, το πρώτο, και μια κωμωδία παρεξηγήσεων, η δεύτερη.

Πρεμιέρα επί ελληνικού εδάφους θα κάνει και το «Luton», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του βραβευμένου μικρομηκά και ταλαντούχου θεατρικού σκηνοθέτη, Μιχάλη Κωνσταντάτου, καθώς και το νέο φιλμ της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «September», με πρωταγωνίστριες τις Μαρία Σκουλά και Κόρα Καρβούνη. Στις «Νύχτες Πρεμιέρας» θα προβληθεί και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων και μεγάλου μήκους στην ιστορία του ημεδαπού σινεμά. Πρόκειται για το «Από τη Γη στη Σελήνη» του Άγγελου Σπάρταλη, που αφηγείται - με την τεχνική του κολάζ -  το πασίγνωστο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.

Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν και τρία ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το «Boxer» του Γιώργου Παντελεάκη που παρακολουθεί έναν βετεράνο πυγμάχο, το «Φωνές από το υπόγειο» του Γιάννη Χαριτίδη γύρω από την αντεργκράουντ καλλιτεχνική σκηνή στην Ελλάδα του ’60 και του ’70 και το «Ταξίδι στη χώρα των Λοκρών» της Ίριδας Ζαχαμνίδη, για τρεις ψυχασθενείς που συγκατοικούν υπό ιατρική εποπτεία σε ένα διαμέρισμα στην Άμφισσα.

Στην κούρσα για τη «Χρυσή Αθηνά»

Έντεκα ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο θα διεκδικήσουν φέτος τη «Χρυσή Αθηνά» στο διαγωνιστικό τμήμα. Ανάμεσά τους το «Harmony Lessons» του Εμίρ Μπαϊγκαζίν από το Καζακστάν, το «Fatal» του Λι Ντον - Kου από τη Νότια Κορέα, το «Love Eternal» του Μπρένταν Μαλντάουνι, μία συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου και Ιαπωνίας, το «Δύο Μητέρες» της Αν Ζόχρα Μπερασέντ, το «Τίποτα κακό δεν θα συμβεί» της Κάτριν Γκέμπε από τη Γερμανία, το «Ραντεβού μετά τα μεσάνυχτα» του Γιαν Γκονζάλες από τη Γαλλία σε μια νεωτεριστική εκδοχή της «Φιλοσοφίας του Μπουντουάρ» με καταπληκτική μουσική επένδυση από το συγκρότημα  των «M83».

Εκλεκτοί καλεσμένοι

Εκτός από την Αντέλ Εξαρχόπουλος,  το Φεστιβάλ θα επισκεφτεί ο βραβευμένος με Όσκαρ γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ, ο εκκεντρικός ολλανδός σκηνοθέτης Άλεξ Βαν Βάρμερνταμ, και ο ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ»),  στον οποίο θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα. Στην Αθήνα, όμως, θα βρεθεί και ο βρετανός ηθοποιός Τζέρεμι Άιρονς, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» του Δανού Μπίλε Όγκαστ, η πανελλήνια πρεμιέρα της οποίας θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 Σεπτεμβρίου, παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή.

naftemporiki.gr