Κόσμος
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 11:38

Το Ιράκ δεν έχει παραβιάσει την απόφαση 1441 του ΟΗΕ λέει ο Μπαραντέϊ

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ δήλωσε σήμερα ότι κατά την άποψή του το Ιράκ δεν έχει μέχρι στιγμής εμπράκτως παραβιάσει την απόφαση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, αντίθετα με αυτό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ πρόσθεσε ότι χρειάζονται ακόμη τέσσερις έως πέντε μήνες για τη διεξαγωγή των ερευνών σε αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής. Επειτα από αυτό το διάστημα πιστεύει ότι θα μπορεί να κηρύξει το Ιράκ «απαλλαγμένο» από όπλα μαζικής καταστροφής.

«Εάν (το Συμβούλιο Ασφαλείας) κρίνει ότι υπάρχει έμπρακτη παραβίαση, είναι δικαίωμά του», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC. «Εμείς δεν πρόκειται να πούμε ότι υπάρχει έμπρακτη παραβίαση, εάν δεν διαπιστώσουμε μία κατάφωρη παραβίαση της απόφασης. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να το αποφασίσει».

Ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ κάλεσε επίσης το Ιράκ «να δείξει σύντομα ότι έχει αλλάξει στάση» ώστε να επιτρέψει τη συνέχιση των επιθεωρήσεων για τέσσερις έως πέντε μήνες.

«Οι Ιρακινοί πρέπει να δείξουν σύντομα ότι έχουν αλλάξει στάση και ότι θέλουν να αφοπλισθούν χωρίς να χρειασθεί να εξαναγκασθούν να το κάνουν», δήλωσε ο διευθυντής της IAEA.

«Αυτή η ψυχολογική μεταβολή είναι το κλειδί, και αν το κάνουν, ελπίζω ότι θα έχουμε τον χρόνο να σας διαβεβαιώσουμε, μέσω των επιθεωρήσεων, ότι το Ιράκ είναι αφοπλισμένο», είπε.

Ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ δήλωσε επίσης ότι οι επιθεωρητές της IAEA συνεχίζουν να ερευνούν τους αλουμινένιους σωλήνες που βρήκαν στο Ιράκ για ενδείξεις ότι αποτελούσαν εξαρτήματα απαγορευμένων όπλων, αλλά δήλωσε ότι η προκαταρκτική εξέταση δείχνει ότι είχαν χρησιμοποιηθεί για συμβατικά όπλα.