Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 13:14

Συνάντηση Απ. Κακλαμάνη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Πέτερ Μέντγκιεσι, είχε το πρωϊ στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προοπτικές της ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Διευκρινίζοντας τη στάση της Ουγγαρίας και την συνυπογραφή από πλευράς του, της σκληρής, απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, επιστολής των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών, που δημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό Τύπο, ο κ. Μέντγκιεσι ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι «η Ουγγαρία θα κάνει καλά να βοηθήσει στο συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων και να παροτρύνει την Ευρώπη να έχει ενότητα».

«Θέλουμε μια ειρηνική λύση της κρίσης του Ιράκ, βάσει της αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγχρόνως όμως, κανένας δεν μπορεί να αγνοεί την απόφαση αυτή, τόσο λόγω του κύρους του ΟΗΕ, όσο και του κύρους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γι' αυτό προσχώρησα στην άποψη του Τόνι Μπλερ, του Βάτσλαβ Χάβελ και πολλών άλλων», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μέντγκιεσι ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, στην ουγγρική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από πλευράς του, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο η επίσκεψη του πρωθυπουργού της φίλης χώρας της Ουγγαρίας, μιας από τις χώρες που εντάσσεται στην Ε.Ε., που έχει να εισφέρει το δυναμισμό του λαού της, τον πολιτισμό του, την τόλμη, την εργατικότητα που χαρακτηρίζει τον ουγγρικό λαό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, είχε την καλοσύνη να ανταλλάξει μαζί μου ιδέες και σκέψεις για την πορεία της Ε.Ε. για την διεθνή κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Ιδιαίτερα για την κρίση στο Ιράκ, υπάρχει συναντίληψη και τον ευχαριστώ για την πρόσκληση που επανελήφθη να επισκεφθώ τη Βουδαπέστη, κάτι που θα κάνω με την πρώτη ευκαιρία».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων