Πολιτιστικά
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 09:40

Marc Van den Reeck: «…Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την καρδιά μου»

Λάτρης της Ελλάδας και του μοναδικού πολιτισμού της, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του, ο Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Marc Van den Reeck, μας μιλά για τη φετινή διοργάνωση «Things from Belgium».

Λάτρης της Ελλάδας και του μοναδικού πολιτισμού της, αλλά και ένθερμος υποστηρικτής του, ο Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Marc Van den Reeck, μας μιλά για τη φετινή διοργάνωση «Things from Belgium».

Συνεχίζοντας και αυτή τη χρονιά τη δράση του υπό το φως της πανσελήνου, το μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα «Things from Belgium» (Τα βελγικά), που διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, επιστρέφει με τρεις συναυλίες στην Αθήνα και το Ανατολικό Αιγαίο.

Ο  πολυβραβευμένος,  διεθνούς φήμης βέλγος κλαρινετίστας και ιδρυτής του σχήματος Brussels Clarinet Choir,  Hedwig Swimberghe, συνοδευόμενος από το Athens Artis Quartet, που αποτελείται από κορυφαία μέλη ελληνικών ορχηστρών, θα ερμηνεύσει έργα των Wolfgang Amadeus Mozart, Boudewijn Buckinx, Ludwig Spohr και Νίκου Σκαλκώτα, σε τρεις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22), την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, στην Πάτμο, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και στο θέατρο του Αϊ Γιαννάκη, στο Άνω Βαθύ Σάμου, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Πρωτοστάτης του προγράμματος που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ο Marc Van den Reeck μιλά με άπταιστα ελληνικά γι’ αυτή τη διοργάνωση,  και για τη χώρα μας που τον έχει μαγέψει.

Τι σας ώθησε στη δημιουργία του πολιτιστικού αυτού προγράμματος, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πιο απίθανα μέρη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό;

Η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη, έχει ανάγκη από ευρύτερες σχέσεις και όχι μόνο για τα οικονομικά θέματα, μέσα σε αυτή την κρίση που περνάμε όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Για το Βέλγιο, είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι για μας κάτι πολύ περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα. Το Βέλγιο στέκεται δίπλα στη χώρα και στους Έλληνες και θέλει να το δείξει στην πράξη και μέσω του πολιτισμού.

Με την πολιτιστική μας δραστηριότητα, που ξεκινήσαμε σαν Πρεσβεία συστηματικά το 2011, υπό τον τίτλο “Τα Βελγικά”, ακριβώς αυτό κάνουμε. Τώρα τον Σεπτέμβριο, με τον κύκλο Αθήνα – Πάτμος – Σάμος, θα ξεπεράσουμε τις 30 συναυλίες. Πάντα σε ιστορικά μέρη, για να προωθήσουμε την ομορφιά, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας για όλους μας, πάντα με πρώτο σκοπό να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα ότι βρισκόμαστε ενωμένοι.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την Ελλάδα;

Η προσωπική μου σχέση με την Ελλάδα πάει πίσω, στο 1971. Μαθαίνοντας αρχαία ελληνικά, 6 ώρες την εβδομάδα, ήθελα να γνωρίσω τη χώρα, τα αρχαία και τα τοπία της, τους ανθρώπους - κληρονόμους αυτού του υπέροχου πολιτισμού. Δύο χρόνια αργότερα, γνώρισα μία νέα Ελληνίδα, η οποία μου άλλαξε και μου χάραξε τη ζωή για πάντα. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή εδώ και έξι χρόνια, αλλά συνεχίζει την ύπαρξή της μέσα μου και στα δύο παιδιά μας, που έχουν ελληνικά ονόματα: Δημήτρης και Αλέξης.

Τι αγαπάτε περισσότερο στη χώρα μας;

Μετά από όσα σας είπα, τι να προσθέσω άλλο; Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την καρδιά μου.

Ποια στοιχεία της θεωρείτε μελανά, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης;

Εύχομαι να επικρατήσει στην κοινωνία και στον λαό μία βασική αισιοδοξία ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη σαν πολιτιστικός χώρος, σαν σύνολο κοινωνικών και δημοκρατικών αξιών, σαν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σχέδιο ενοποίησης της ιστορίας. Χωρίς χώρες σαν την Ελλάδα και το Βέλγιο, δεν μπορεί να ανθίσει μία ενωμένη Ευρώπη. Αυτό να μην το ξεχνάνε ούτε οι μεγάλες χώρες, αλλά ούτε και οι Έλληνες.
Αυτό πρέπει να εμπνεύσει και, προπάντων, να δυναμώσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του Έλληνα και της Ελλάδας: δημοκρατία, φιλοξενία και ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, όπως θα το ήθελαν και οι αρχαίοι πρόγονοι, εάν ήταν τώρα μεταξύ μας. Η τωρινή οικονομική κρίση δεν πρέπει να ξεριζώσει αυτή την έμπνευση και δύναμη.

Πώς θα περιγράφατε την Ελλάδα σε κάποιον, που δεν την έχει δει ποτέ;

Σαν μία χώρα, που ο κάθε πολιτισμένος άνθρωπος πρέπει να έχει δει, όχι μόνο και όχι πρώτα για τις παραλίες της (αν και αυτές είναι εξαιρετικές), αλλά, πρώτα από όλα, για να επισκεφθεί τα αρχαία και τα Mουσεία, που έχουν εκσυγχρονιστεί τόσο εντυπωσιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια, και για να συναντήσει τους ανθρώπους που έχουν κουράγιο, που πολεμούν τις δυσκολίες της στιγμής με αξιοπρέπεια και πείσμα και που πιστεύουν στο μέλλον της Ελλάδας σαν χώρα, σαν πολιτισμό και σαν άξιο και απαραίτητο κρίκο στην Ευρώπη μας.

Συντελεστές
Hedwig Swimberghe και Athens Artis Quartet, το οποίο αποτελούν οι: Γιάννος Μαργαζιώτης - βιολί (1ος κορυφαίος στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) και οι Βασίλης Παπάς – βιολί, Larisa Vylegzhanina -  βιόλα και Renato Ripo - τσέλο (μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής).

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]