Κοινωνία
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 17:54

Δύο σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Αμφίκλειας

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το απόγευμα με διαφορά εικοσαλέπτου στην περιοχή της Αμφίκλειας. Η πρώτη είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και η δεύτερη 4,8 Ρίχτερ και έγινε αισθητή και στην Αθήνα. 

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 17.42 στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, ενώ λίγη ώρα αργότερα νέα, ισχυρότερη δόνηση, με το ίδιο επίκεντρο, έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση, που ήταν επιφανειακή, είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου είχε σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός το καλοκαίρι. Κατά το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας.

Η δόνηση που ακολούθησε, στις 18.01, είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ. Όπως διευκρινίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός δεν σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης.

Ερωτηθείς από το naftemporiki.gr εάν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ο δρ. Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε πως, αν και είναι «λίγο περίεργο το φαινόμενο», δεν θεωρεί πως θα υπάρξει πρόβλημα – ωστόσο, όπως επεσήμανε, αναμένονται περισσότερα στοιχεία. Ωστόσο, όπως είπε, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά.

Κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση, ο σεισμολόγος Στ. Τάσσος δήλωσε από την πλευρά του στο naftemporiki.gr ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού της 7ης Αυγούστου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα να είναι προπομπός ενός ισχυρότερου σεισμού, ο κ. Τάσσος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ακριβή πρόγνωση σεισμών και ότι η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο αν είμαστε έτοιμοι να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια δόνηση.

«Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί.

Όπως επισήμανε, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Νέες ζημιές σε σπίτια 

Σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί, και συγκεκριμένα στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία, τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή, κτήρια που ήταν «τραυματισμένα» από τους προηγούμενους σεισμούς τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις το απόγευμα έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη, που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι, «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης.

Στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο καθώς στην περιοχή βρέχει.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο μέσα στη βροχή να ξενυχτά στο δρόμο» υπογράμισε ο Ταξιάρχης Φακίρης και σημείωσε πως «οι μετασεισμοί που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή δεν αφήνουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν».

Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα.