Κόσμος
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2003 08:10

ΗΠΑ : Μειώνουν το προσωπικό των πρεσβειών σε Κουβέϊτ, Σ. Αραβία

Η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν εισητήρια στους συγγενείς των διπλωματών της που υπηρετούν στις πρεσβείες στο Κουβέϊτ και τη Σαουδική Αραβία για να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές και προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναχώρησής τους εξαιτίας «των αυξανόμενων ανησυχιών για θέματα ασφάλειας».

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στον Κόλπο, το 1991, η Ουάσινγκτον είχε μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της στις πρεσβείες της στη Μέση Ανατολή, από το φόβο επιθέσεων αντιποίνων.

Το State Department στην ταξιδιωτική οδηγία για το Κουβέιτ επισημαίνει ότι στις 21 Ιανουαρίου σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος για την αμερικανική κυβέρνηση, σε ενέδρα κοντά στο Στρατόπεδο Ντόχα, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Αυτές οι ταξιδιωτικές οδηγίες (για το Κουβέϊτ και τη Σαουδική Αραβία) εκδίδονται για να ... υπενθυμίσουμε στους Αμερικανούς την πιθανότητα κι άλλων τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο», ανακοίνωσε το State Department.

Ως προς της Σαουδική Αραβία, υπενθυμίζεται μάλιστα ότι θα είναι δύσκολη η εξασφάλιση αεροπορικού εισητηρίου για την αναχώρηση από τη χώρα, τον επόμενο μήνα, λόγω του προσκυνήματος στη Μέκκα.