Κόσμος
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2003 07:23

Κρίσιμη η εβδομάδα για το θέμα του Ιράκ

Η κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ αρχίζει με την περιοδεία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και κλείνει με την επιστροφή του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, στη Βαγδάτη στις 8 Φεβρουαρίου.

«Είναι ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να ενημερώσουν με αξιοπιστία τη διεθνή κοινότητα», επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Σύρος ομόλογός του, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Δαμασκό, πρώτο σταθμό της περιοδείας του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Ιορδανία για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

Την Τετάρτη το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θα παρακολουθήσει ως παρατηρητής και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει επαφές με τα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, θα επιδιώξει επίσης να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.