Πολιτική
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 16:34

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα είμαστε έτοιμοι

«Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης.

«Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το κενό που υπάρχει για τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους από τα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει την 15η Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των διοικητικών υπηρεσιών. «Όταν θα έρθει αυτή η προθεσμία θα μπορέσω να σας πω περισσότερα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι οποίες θα προβλέπουν την κατάργηση των πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικού που προήλθε από αξιολόγηση.

Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ευ. Βενιζέλος: Αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις

Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, παρεμβαίνοντας στη σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος του θεσμού στην βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου.

Τόνισε ακόμη πως τα μηνύματα που εκπέμπει το Συμβούλιο πρέπει να μην επικεντρώνονται μόνο στα θέματα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά να αφορούν στις διαρθρωτικές αλλαγές και την λειτουργία του κράτους, με στόχο την ουσιαστική συμβολή του στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε τέλος να ληφθεί μέριμνα ώστε να παραμείνουν και να  αξιοποιηθούν στα ΑΕΙ άτομα με ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα και δυνατότητες συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο.

«Πρόσωπο-κλείδι» ο Κ. Αρβανιτόπουλος

Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως προκύπτει μετά τη σημερινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά την ερχόμενη Δευτέρα για το κενό που υπάρχει στη διαθεσιμότητα λόγω της άρνησης των πρυτάνεων να προχωρήσουν στην κατάρτιση της λίστας. Κι όπως όλα δείχνουν παρά την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου θα επιλεγεί η οδυνηρή λύση της κοινής υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα και η όλη διαδικασία να είναι «άδικη» για όσους τελικά βρεθούν εντός λίστας και να πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Δεν γίνεται αλλιώς», δηλώνει στέλεχος της κυβέρνησης. «Η εντολή είναι πάση θυσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε τελειώσει με τη λίστα των 12.500 υπαλλήλων».

Από τα υπόλοιπα τώρα υπουργεία, όπως διαβεβαιώνει το Μαξίμου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επείγεται να ολοκληρωθεί  η διαδικασία, καθώς γνωρίζει καλά πως μόλις ετοιμαστεί η λίστα θα ξεκινήσει ο επόμενος Γολγοθάς της ανεύρεσης των υπολοίπων 12.500 που με βάση τα προαπαιτούμενα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η εντολή του Μαξίμου είναι σαφής: Διαθεσιμότητα και πρωτογενές πλεόνασμα είναι οι δύο υποθέσεις κλειδιά, η έκβαση των οποίων θα δείξει και την συνολική πορεία της χώρας το επόμενο τουλάχιστον εξάμηνο. Είναι τα μοναδικά όπλα προκειμένου η κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με τους δανειστές μας. Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό  ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση το πρόσωπο κλειδί είναι ο κ. Αρβανιτόπουλος. Ο υπουργός Παιδείας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την άρνηση των προέδρων των ΑΕΙ να συνεργαστούν, αλλά είναι αντιμέτωπος και με το μέτωπο εναντίων των αποφάσεων της κυβέρνησης ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κ. Αρβανιτόπουλου - πρυτάνεων

Το απόγευμα πάντως έγινε γνωστό πως η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας έγινε σε καλό κλίμα, με τους πρυτάνεις να δεσμεύονται πως θα αποστείλουν στο υπουργείο έως τη Δευτέρα στοιχεία αξιολόγησης των διοικητικών τους δομών.

Πάντως, ο προδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε πως «ο αριθμός των 1.500 υποτιθέμενων πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια είναι ένας αριθμός που δεν έχει προκύψει από καμιά αξιολόγηση επομένως είναι αναιτιολόγητος και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είπε πως τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του δημόσιου τομέα, σημειώνοντας παράλληλα πως όλοι πρέπει να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.

Διευκρίνισε πως ήδη αρκετά από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και αναμένεται ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα.

Καταλήγοντας ανέφερε πως δόθηκαν στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία ώστε, «μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα», να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου της συνόδου των Πρυτάνεων αναφέρεται ότι «τα πανεπιστήμια επιδιώκουν την αξιολόγηση των δομών τους και ανταποκρίνονται στην υποβολή των σχεδίων αξιολόγησης, όπως αυτά ζητήθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο και στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που ζητήθηκαν».

«Είχαμε την ευκαιρία να δηλώσουμε στον Υπουργό ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι πρόθυμες να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της υποστήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, ενέργειες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου για επαναφορά της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε επισημάνει πως τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει από την Πολιτεία η αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους να προχωρήσει άμεσα, «με τον ορθόδοξο όμως τρόπο, αυτόν που πρότεινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προηγούμενη χρονιά, στην προκήρυξη του σχετικού προγράμματος με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, γνωστού και ως "Πρόσκληση 56"». 

Είχαν επίσης εκφράσει την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν ακόμη και «στην προτεινόμενη ανορθόδοξη "fast track" διαδικασία αξιολόγησης ... Και αυτό γιατί όποια μέθοδος αξιολόγησης και αν εφαρμοστεί, αυτό που θα αποκαλυφθεί δεν μπορεί να είναι άλλο από την αλήθεια, ότι δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μυλόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ μια μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ