Υγεία
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 11:31

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τα βακτήρια που προκαλούν σήψη

Μια νέα μέθοδο για τον άμεσο εντοπισμό των μολύνσεων του αίματος και των μικροβίων που τις προκαλούν, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Μια νέα μέθοδο για τον άμεσο εντοπισμό των μολύνσεων του αίματος και των μικροβίων που τις προκαλούν, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιλινόι σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια βγάζουν μια δυσάρεστη οσμή, γεγονός το οποίο χρησιμοποίησαν για την ανάπτυξη μιας εξέτασης που εντοπίζει εκείνα που έχουν προκαλέσει τη μόλυνση στο αίμα.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της νέας εξέτασης είναι έτοιμα σε διάστημα 24 ωρών και όχι έπειτα από 72 ώρες, όπως οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ενός μικρού πλαστικού μπουκαλιού που χωράει σε μια ανθρώπινη παλάμη και περιέχει ένα ειδικό διάλυμα, που επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Στο μπουκάλι εισάγεται δείγμα από το αίμα του ασθενή και το διάλυμα, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν χαρακτηριστικά «τεχνητή μύτη», ανιχνεύει την ύπαρξη βακτηρίων. Αν εντοπίσει κάποια από αυτά αλλάζει χρώμα, λόγω των χημικών ουσιών που αυτά παράγουν όσο αναπτύσσονται.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν την εξέταση στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Ινδιανάπολις. Σύμφωνα με τον δρ James Carey, που έκανε την παρουσίαση, η νέα εξέταση εντοπίζει τα βακτήρια με ακρίβεια 99% και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, τον οποίο όπως είπε διαθέτει και το πιο απλό εργαστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των εξετάσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

«Έχουμε τη λύση για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει στις καλλιέργειες που γίνονται στα νοσοκομεία», είπε ο δρ Carey. «Η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα απαιτεί την πάροδο 24 – 48 ωρών για τον εντοπισμό των βακτηρίων στο αίμα και μέχρι να γίνει αυτό ο ασθενής μπορεί να υποστεί σοβαρή οργανική βλάβη ή ακόμη και να πεθάνει από σηψαιμία».