Κόσμος
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2003 10:30

Βαγδάτη : «Κατασκευασμένα τα στοιχεία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ»

Με «κατασκευασμένα» στοιχεία θα επιχειρήσει η Ουάσινγκτον να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ισχυρίστηκε ο ιρακινός στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν, που είναι ο σύνδεσμος της ιρακινής κυβέρνησης με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο BBC ο Ιρακινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη στοιχεία που θα αποτελούνται από «κατασκευασμένες φωτογραφίες από δορυφόρους και αεροσκάφη».

Ο στρατηγός Αμίν κατηγόρησε μάλιστα τον Κόλιν Πάουελ για «πολιτικά παιγνίδια» και πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε «επιτευχθεί πρόοδος κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στο Ιράκ το ερχόμενο Σάββατο οι επικεφαλής των επιθεωρητών».

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας , Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ μεταβαίνουν στις 8 Φεβρουαρίου στη Βαγδάτη σε μιά ύστατη προσπάθεια να πείσουν τη Βαγδάτη να επιτρέψει τη χρήση αναγνωριστικών αεροσκαφών από τους επιθεωρητές και επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία ανάκρισης Ιρακινών επιστημόνων.

Την ίδια ώρα πάντως στο γειτονικό Κουβέϊτ κλείνουν για έξι εβδομάδες δύο αμερικανικά σχολεία όπου φοιτούν παιδιά δυτικών, ενόψει της επικείμενης αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Πρόκειται για το Αμερικανικό Σχολείο του Κουβέϊτ και το Αμερικανικό Διεθνές Σχολείο, οι διευθύνσεις των οποίων εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρουν ότι τα μαθήματα θα σταματήσουν στις 10 Φεβρουαρίου και θα επαναληφθούν στις 22 Μαρτίου.

«Η απόφαση αυτή συνδέεται με την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την ασφάλεια στο Κουβέϊτ, αναφορικά με την σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ και τις πιθανές επιπτώσεις μιάς τέτοιας ενέργειας», αναφέρεται σε επιστολή προς τους γονείς των μαθητών.