Η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων θα τεθεί επί τάπητος στις 14:00 σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους πρυτάνεις.
Η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων θα τεθεί επί τάπητος στις 14:00 σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους πρυτάνεις.
Το ζήτημα, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και αναστολές λειτουργίας πολλών ιδρυμάτων ανά τη χώρα, θα συζητηθεί και νωρίτερα, σε συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος θα ενημερώσει για το θέμα και τους προέδρους των ΤΕΙ στις 15:00.
Η κάθετη αντίθεση στο μέτρο της διαθεσιμότητας έχει εκφραστεί σε όλους τους τόνους από τις διοικήσεις των ΑΕΙ.
Οι πρυτάνεις μιλούν για αποδυνάμωση των πανεπιστημίων, την οποία χαρακτηρίζουν αυτοκαταστροφική επιλογή και ζητούν να συναντηθούν επειγόντως με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Προτίθενται επίσης να επιδιώξουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ την Τρίτη συνεδριάζουν εκτάκτως στο Λαύριο με μοναδικό θέμα «Διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ - Περαιτέρω ενέργειες και δράσεις».
ΔΗΜΑΡ: «Όχι» στην οριζόντια διαθεσιμότητα
«Όχι» στην οριζόντια διαθεσιμότητα λέει η Δημοκρατική Αριστερά , υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία λανθασμένη πολιτική, η οποία θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με την οριζόντια διαθεσιμότητα αποδιαρθρώνονται τα πανεπιστήμια και στερούνται χρήσιμων διοικητικών υπηρεσιών για φοιτητές και διδάσκοντες, ενώ καλλιεργείται ένα κλίμα ανασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων σε αυτά».
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει τη σχετική διαδικασία και να υλοποιήσει άμεσα «το Πρόγραμμα Διοικητικής Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων («Πρόσκληση 56»), το οποίο, ενώ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργό, με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων».
«Μόνο η οργανωμένη και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των διοικητικών δομών και υπηρεσιών των ιδρυμάτων μπορεί να καταδείξει τις πραγματικές ανάγκες τους σε προσωπικό και να αναβαθμίσει τη διοικητική λειτουργία τους», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:
«Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία οριζόντιας διαθεσιμότητας συνιστά απορρύθμιση των διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων και πρέπει να σταματήσει».