Η εφαρμογή του ρωσικού σχεδίου για την διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι «εφικτή αλλά δύσκολη», σημείωσαν την Πέμπτη αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η εφαρμογή του ρωσικού σχεδίου για την διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι «εφικτή αλλά δύσκολη», σημείωσαν την Πέμπτη αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα, έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν εντός της ημέρας στη Γενεύη τις διαβουλεύσεις επί του σχεδίου, με βάση το οποίο η Συρία θα παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο σε διεθνή έλεγχο.
Και οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν στη σύνθεσή τους ειδικούς επί των όπλων, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία του αφοπλισμού της Συρίας από τα χημικά όπλα θα είναι μακρά και ιδιαίτερα περίπλοκη.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το καθεστώς της Δαμασκού ότι ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων Σύρων από δηλητηριώδη αέρια, σε προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.
Το συριακό καθεστώς αρνείται τις σχετικές κατηγορίες, ωστόσο δέχθηκε να συμμορφωθεί με το ρωσικό σχέδιο.
Οι τρεις άξονες της Μόσχας
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει εκθέσει τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης της Μόσχας: αρχικώς, η Συρία θα υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία κηρύσσει παράνομη την παραγωγή και χρήση τους. Στη συνέχεια, η Δαμασκός θα αποκαλύψει πού φυλάσσονται τα χημικά της όπλα και θα δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παραγωγής τους. Τέλος, ειδικοί θα αποφασίσουν για τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στο Καζακστάν, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι υφίσταται ελπίδα για ειρήνευση στη Συρία. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να χαθεί μέσα από τα χέρια μας».
Δεν αναφέρθηκε στην καταστροφή των χημικών όπλων, η οποία θεωρείται σημείο στο οποίο Μόσχα και Δαμασκός δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.
Ο κ. Κέρι, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ, θα έχει συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή για το συριακό από πλευράς ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι.
Αξιωματούχοι οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Κέρι σημείωναν ότι οι ΗΠΑ επιζητούν μία γρήγορη συμφωνία με τους Ρώσους για τους βασικούς άξονες της διαδικασίας, μεταξύ άλλων για την υποχρέωση της Συρίας να δώσει μια άμεση και πλήρη αναφορά για το χημικό οπλοστάσιό της.
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν το σχεδιασμό τους για στρατιωτικό χτύπημα στόχων στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Άσαντ Συρία, μετά την σχετική ρωσική πρόταση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Πούτιν: Κίνδυνος εξάπλωσης της τρομοκρατίας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζοντας τη γραμμή της Μόσχας περί «διπλωματικού θριάμβου της», επικρίνει, με άρθρο του στους New York Times, την αμερικανική πολιτική, σημειώνοντας ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα θα οδηγούσε σε νέο κύμα τρομοκρατίας.
«Ένα πιθανό χτύπημα από πλευράς ΗΠΑ κατά της Συρίας, παρά την αντίθεση σειράς χωρών και ισχυρών πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα, θα κατέληγε σε περισσότερα αθώα θύματα και κλιμάκωση, με πιθανή τη διασπορά της σύγκρουσης και πέραν των συνόρων της Συρίας», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Πούτιν.
Παρά ταύτα, οι δυτικοί αξιωματούχοι, καθώς και η συριακή αντιπολίτευση, παραμένουν επιφυλακτικοί για τη βούληση του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο επί του χημικού του οπλοστασίου.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήριζαν τις επερχόμενες συνομιλίες με τους Ρώσους ως διερευνητικές, ώστε να φανεί «πού βρίσκεται η αλήθεια και πού όχι».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, συνέστησε μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά το ρωσικό σχέδιο.
Κάθε συνεργασία απορρίπτουν οι σύροι αντάρτες
Ειδικοί σημειώνουν τη δυσκολία μιας επιχείρησης ελέγχου εντός εμπόλεμης ζώνης στη Συρία, ενώ οι σύροι αντάρτες έχουν ήδη αρνηθεί να συνεργαστούν.
Ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, βασικού στρατιωτικού βραχίονα της αντιπολίτευσης, απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο και επέμεινε ότι το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η τιμωρία του αυτουργών της επίθεσης με χημικά όπλα στη Δαμασκό.
Εάν οι ρωσοαμερικανικές συνομιλίες καταλήξουν σε συμφωνία, οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι αυτή θα επισφραγιστεί με κοινό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, ήδη η Ρωσία έχει απορρίψει ως απαράδεκτο σχέδιο ψηφίσματος της Γαλλίας στο οποίο η Συρία απειλείται με χρήση βίας εάν δεν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, ενώ αρνείται και κάθε αναφορά περί ευθύνης της κυβέρνησης Άσαντ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Άσαντ: Πειστήκαμε από τη Ρωσία και όχι από τις απειλές των ΗΠΑ
Αποτέλεσμα της ρωσικής πρότασης και όχι των αμερικανικών απειλών για στρατιωτικά χτυπήματα ήταν η απόφαση της Συρίας να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο σε διεθνή έλεγχο δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.
«Η Συρία θέτει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο χάρη στη Ρωσία. Οι αμερικανικές απειλές δεν επηρέασαν την απόφασή μας», δήλωσε ο κ. Άσαντ, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.