Την ενοχή των 17 εκ των συνολικά 19 κατηγορουμένων στη δίκη των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ζήτησε η εισαγγελέας Γεωργία Αδεηλίνη.
Την ενοχή των 17 εκ των συνολικά 19 κατηγορουμένων στη δίκη των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ζήτησε η εισαγγελέας Γεωργία Αδεηλίνη.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, οι:
Ακης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκη Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Επίσης, πρότεινε ενοχή χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του κατ' επάγγελμα ξεπλύματος για τους: Νίκο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη, Νίκο Καρατζα, ενώ ζήτησε την απαλλαγή για τους Παντελή Ζαχαριάδη και Σπύρο Χατζηνικολάου.
Για Γκούντρουν Μολντενάουερ
Την πεποίθησή της ότι η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μολντενάουερ, γνώριζε ότι ήταν αποδέκτης παράνομων ποσών, εξέφρασε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλήνη.
Η εισαγγελική λειτουργός εκτιμά ότι ο ισχυρισμός της κατηγορουμένης ότι δεν γνώριζε για την αγορά ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας από την κόρη της Αρετή Τσοχατζοπούλου, δεν είναι πειστικός.
Όπως είπε η εισαγγελέας η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου «το 2012 έλαβε 500.000 δολάρια εφάπαξ για να συναινέσει στο διαζύγιο»
Για τον Νικόλαο Γεωργουλάκη
Για τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis, η κ. Αδεηλίνη ζητώντας την ενοχή του τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του ότι τα έκανε όλα για να εξυπηρετήσει την κουμπάρα του Φρόσω Λαμπροπούλου. Κατά την κοινή λογική ήξερε ότι ήταν αχυράνθρωπος του πρώην υπουργού. Εξάλλου μετά το 2004 που είχε ξεκινήσει η αρνητική δημοσιότητα για τον πρώην υπουργό με τα TORM-1, όποιος διαχειριζόταν εταιρεία ήξερε για τη διακίνηση μαύρου χρήματος».
Για τον Νικόλαο Καρατζά
Για τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, η Εισαγγελέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενέργησε εν γνώσει του με σκοπό να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των χρημάτων.
«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Γνώριζε και σε ποιον πουλούσε και από ποιον ξαναγόραζε τις μετοχές. Γνώριζε ότι παρανομούσε γιατί δεν ήταν δυνατόν την εποχή που ελέγχεται ο πρώην υπουργός να διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για αγορές. Ενήργησε εν γνώσει του με σκοπό να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των χρημάτων», τόνισε η Εισαγγελέας.
Για Αντωνιάδη και Μελά
Για τους εκπροσώπους της εταιρείας Morelia η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως «Διαχειρίζονταν μεγάλα ποσά για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου κατ' εντολή του Νίκου Ζήγρα. Παρέδιδαν σε μετρητά στην Ελλάδα στον Ζήγρα με μεγάλο ποσοστό κέρδους. Οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στη συγκάλυψη της παράνομης περιουσίας .Τα ασυνήθιστα μεγάλα ποσά για λογαριασμό του πρώην υπουργού είχαν σκοπό να προσπορίσουν στους ίδιους κέρδος, αλλά και στον πρώην υπουργό».
Απαλλαγή για Ζαχαριάδη και Χατζηνικολάου
Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του ιδιοκτήτη εταιρείας αλουμινίων Παντελή Ζαχαριάδη και του κύπριου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου, οι οποίοι για μικρό χρονικό διάστημα ήταν εκπρόσωποι της εταιρείας Torcaso.
«Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ο Παντελής Ζαχαριάδης γνώριζε πως η εταιρεία που για λίγο εκπροσωπούσε ήταν συμφερόντων Τσοχατζόπουλου», πρόσθεσε.
«Για τον Σπύρο Χατζηνικολάου υπάρχουν αμφιβολίες ότι έχει άμεσο δόλο και ως εκ τούτου ζητώ την απαλλαγή τους», είπε η εισαγγελέας.