Κόσμος
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 12:39

Λαβρόφ: Εξακολουθεί να υπάρχει μία ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία

Πεπεισμένος ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία για την ειρήνη στη Συρία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Πεπεισμένος ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία για την ειρήνη στη Συρία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Μιλώντας σε φοιτητές στο Καζακστάν, ο Λαβρόφ καλωσόρισε την αποδοχή από τη συριακή κυβέρνηση της πρότασης της Ρωσίας να θέσει η Δαμασκός τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο.

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία», δήλωσε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, προσθέτοντας πως μια προειδοποίηση για στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τη Συρία και την περιοχή.

Ο Λαβρόφ πρόκειται να ταξιδέψει αργότερα σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με τη ρωσική πρόταση, η οποία έκανε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από το Κογκρέσο να αναβάλει μια ψηφοφορία για την έγκριση στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

Ο Κέρι έφθασε ήδη στη Γενεύη συνοδευόμενος από μια σημαντική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνομιλίες αυτές, κατά τις οποίες θα συζητήσει με τον Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση για έλεγχο και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. «Είναι εφικτό, αλλά δύσκολο», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.

«Έτοιμος για σφοδρή επίθεση ο αμερικανικός στόλος»

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε χθες πως τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο είναι έτοιμα για «σφοδρή επίθεση» κατά του συριακού καθεστώτος, εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δώσει σχετική διαταγή.

Παρόλο που η Ουάσιγκτον έχει αναβάλει προς το παρόν κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση, ο γραμματέας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Ρέι Μέιμπους υπενθύμισε ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλλικά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ παραμένουν στην ανατολική Μεσόγειο.

«Σάς εγγυώμαι ότι εάν κληθούμε να επιτεθούμε, η επίθεση θα είναι σφοδρή και θα γίνει γρήγορα», τόνισε ο Μέιμπους σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ αρνηθεί να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα.

Τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση επιθέσεων κατά της Συρίας.

Την ίδια ώρα, το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και τρία αντιτορπιλλικά εξοπλισμένα με πυραύλους, παραμένουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters