Κόσμος
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2003 07:33

ΟΗΕ : Αύριο τα στοιχεία των ΗΠΑ για το οπλοστάσιο του Ιράκ

Στην αυριανή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει στραμμένη την προσοχή της η διεθνής κοινότητα, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει τα στοιχεία που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει δορυφορικές φωτογραφίες και συνομιλίες, ανάμεσα σε Ιρακινούς αξιωματούχους, που έχουν υποκλαπεί, για να πείσει πως το Ιράκ συνεχίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Βαγδάτη από την πλευρά της, καλεί την Ουάσινγκτον να δώσει τα στοιχεία απ' ευθείας στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Ιρακινός στρατηγός Αμίν, τα απορρίπτει προκαταβολικά ως κατασκευασμένα.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, από το Αμάν της Ιορδανίας, προειδοποίησε το Ιράκ, ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, εάν δεν συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ και επανέλαβε ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση διπλωματικών μέσων.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι ο Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συχνή επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, για την αντιμετώπιση της ιρακινής κρίσης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, τόνισε, ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για στρατιωτική επέμβαση, αφήνοντας ανοιχτό τον χρονικό ορίζοντας για κάτι τέτοιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Τζωρτζ Μπους. Από το βήμα του κοινοβουλίου της χώρας του, ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι ο κόσμος εισέρχεται πια στην τελική φάση αφοπλισμού του Ιράκ και επανέλαβε ότι υπάρχουν αλάνθαστα στοιχεία που δείχνουν ότι η Βαγδάτη εμποδίζει τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε, πως η οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και σημείωσε ότι προς το παρόν ένα δεύτερο ψήφισμα δεν είναι αναγκαίο, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να αποκλείεται.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, να παρουσιάσουν κάθε συγκεκριμένο στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα χάνει την υπομονή της και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει λύση κατά τη συνάντηση με τους Ιρακινούς, στις 8 Φεβρουαρίου.