Πολιτική
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 23:30

Public Issue: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 29% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 28%, καταγράφει το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου του ΣΚΑΙ και της Public Issue.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου του ΣΚΑΙ και της Public Issue.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 28%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 46% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 40%.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35% ενώ το 32% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας» και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31%.

Συγκριτικά με το Βαρόμετρο του Ιουνίου, η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει πτώση, ενώ του Αλέξη Τσίπρα παραμένει σχεδόν σταθερή.

Καταλληλότερη κυβέρνηση είναι για το 28% των ερωτηθέντων μία κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ το 23% προτιμά μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το 45% απαντά «καμία από τις δύο».

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων προηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 39% και ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες (35%), ΝΔ και ΔΗΜΑΡ (30%), ΚΚΕ (26%), ΠΑΣΟΚ (19%) και τέλος η Χρυσή Αυγή (15%).

Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 37%, μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα (36%). Ακολουθούν ο Φ. Κουβέλης (33%), ο Πάνος Καμμένος (31%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (22%), ο Ευάγγγελος Βενιζέλος (21%) και τέλος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15%).

Πάντως κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ό,τι αρνητικές.

Στην ερώτηση «εάν χρειάζονται πρόωρες εκλογές», το 60% απαντά αρνητικά και σχεδόν το ίδιο ποσοστό (57%) πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.